Росія прагне відродити імперію в межах «совка»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.12.2012 09:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19270

Головним пріоритетом зовнішньої політики Росії на найближчі роки є пострадянський простір.

Як пише в п’ятницю, 14 грудня, видання "Коммерсантъ", про це йде мова в проекті "Концепції зовнішньої політики РФ", який розроблений МЗС за вказівкою президента Росії.

Видання зазначає, що, по суті, цей документ є зовнішньополітичною платформою Росії на третій президентський термін Володимира Путіна.

Автори концепції, як вказує "Коммерсантъ", багато в чому відштовхувалися від ключових положень статті Путіна "Росія і мінливий світ" , опублікованій в лютому 2012 року.

Зокрема, в документі детально опрацьовано тезу про те, що світ, який оточує Росію, вкрай нестабільний, а причиною багатьох проблем є спроби Заходу, особливо США, втручатися у внутрішні справи інших держав. Також у концепції зовнішньої політики вперше з’явилося поняття "загроз в інформаційному просторі".

Росії автори документа відводять "унікальну, яка сформувалася за століття, роль фактора, що врівноважує в міжнародних справах і розвитку світової цивілізації". Навколо цієї понадміссії і повинна, на думку авторів концепції, будуватися зовнішня політика РФ.

Зокрема, Росія повинна допомагати порятунку світової економіки, сприяючи "формуванню справедливої ​​і демократичної глобальної торговельно-економічної та валютно-фінансової архітектури", а також заважати втручанню у внутрішні справи держав, у тому числі протидіючи використанню у цих цілях нових інтернет-технологій.

Реалізовувати ці завдання Росія має намір, у тому числі, і за допомогою "м’якої сили". Цей термін Володимир Путін вперше використовував у своїй програмній статті, а потім і в липневому посланні до російського дипкорпусу.

За допомогою такої "м’якої сили" Москва сподівається створити "об’єктивний образ країни", а заодно поліпшити "інформаційний супровід" своєї зовнішньої політики. Для цього передбачається використовувати "можливості нових технологій" (Twitter-дипломатія), а також потенціал "багатомільйонної російської діаспори" за кордоном.

Вперше серед структур, що беруть участь у реалізації зовнішньої політики РФ, згадано Росспівробітництво, а російській діаспорі за кордоном відводиться особлива роль.

Абсолютним пріоритетом зовнішньої політики Росії автори концепції назвали інтеграцію на пострадянському просторі. На другому місці - Євросоюз, зокрема, досягнення безвізового режиму.

"Концепція зовнішньої політики РФ", як очікується, буде підписана Путіним до кінця 2012 року.

Нагадаємо, що російська соціальна мережа "Одноклассніки" у статистичному дослідженні власної аудиторії "відокремила" Крим від України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.