У МЗС кажуть, що спочатку асоціація з ЄС, а потім - Митний союз

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.12.2012 18:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19283

Підписавши угоду про асоціацію з Євросоюзом, Україна буде шукати прийнятну модель взаємодії з Митним союзом.

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин на засіданні круглого столу у Києві 14 грудня.

«Мова не йде про те, що ми маємо вступити в ЄС завтра. До цього не готові ні Україна, ні ЄС. Але ми маємо отримати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі, яка стане якорем, який закріпить нас з Європою. Безумовно, Україна буде зобов’язана шукати прийнятну модель взаємодії і з Митним союзом», - сказав Волошин.

Він додав, що Росія не зацікавлена в тому, щоб Україна стала членом Європейського Союзу. «Національний інтерес Росії полягає в тому, що вона має бути великою державою. Велика держава Російська Федерація неможлива без власного регіону впливу, в тому числі й України», - сказав він.

«Навіть в умовах, якби ми інтегрувалися в Африканський союз чи будь-яку іншу організацію, де домінував би Китай або якась інша велика держава, це викликало б такий саме спротив з боку РФ, просто тому, що цей регіон росіяни вважають своїм», - додав він.

Волошин також розкритикував деяких представників опозиції, які закликають ЄС не підписувати угоду про асоціацію з Україною. «У сьогоднішніх умовах позиція деяких представників так званих демократичних сил, яка зводиться до того, щоб суто з внутрішніх претензій, які вони мають до чинної влади, їздити у Брюссель, Лондон, Париж і переконувати не підписувати угоду про асоціацію, ця позиція в результаті грає на руку тим, хто вважає, що наш вибір зовсім в іншому», - сказав Волошин.

«Вони можуть розповідати, яка погана ця влада, але якщо у нас є спільний інтерес, то повинні бути і спільні дії», - додав він.

Як повідомлялось, Рада ЄС прогнозує підписання угоди про асоціацію до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє суттєвий прогрес у вирішенні означених Євросоюзом проблем. ЄС очікує, що українська влада виконає чотири умови для підписання Угоди про асоціацію. Такі висновки Рада ЄС ухвалила 10 грудня у Брюсселі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.