УРП «Собор» заявляє про узурпацію влади так званою “антикризовою” коаліцією і повернення кучмізму

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 15.01.2007 21:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1929

Центральний Провід Української республіканської партії «Собор» оприлюднив заяву з приводу антиконституційних дій у парламенті 12 січня 2007 року.

12 січня парламентарії з партій Регіонів, соціалістів та комуністів у змові з фракцією Блоку Юлії Тимошенко проголосували за подолання вето Президента на Закон України “Про Кабінет Міністрів України”, а також за внесення змін до законів щодо статусу депутатів Верховної Ради АР Крим та місцевих рад, де з’явилася норма про можливість відкликання партією (виборчим блоком) будь-якого депутата.

Як повідомляє прес-служба УРП “Собор”, партія розцінює обидва закони як кон’юнктурні і такі, що суперечать Конституції України, а прийняття цих законів як антиконституційний переворот та узурпацію влади так званою “антикризовою” коаліцією, зокрема Партією регіонів, СПУ, КПУ, до якої віднедавна внаслідок закулісних переговорів і торгів фактично долучилася фракція БЮТ. Це є поверненням до найгірших практик кучмізму, який власне починався з ігнорування Конституції та законів вищими посадовими особами у державі. Це замах на наші громадянські права та свободи.

Ухвалений Закон України “Про Кабінет Міністрів України” несе загрозу існуванню української держави, оскільки він спрямований на монополізацію влади Прем’єр-міністром, Урядом та так званою “антикризовою” коаліцією. Цей закон нівелює принцип “стримування і противаг” між владними інститутами, вносить дисбаланс у систему влади, суттєво обмежує конституційні повноваження Президента України, позбавляючи його можливостей виконання головної функції щодо гарантування дотримання Конституції та законів України. Адміністрування та “ручний режим” управління, виписані в цьому Законі, неминуче посилять корупцію на вищих державних посадах, зміцнять і так надмірну централізацію влади та дискримінацію органів самоврядування.

Норма про імперативний мандат в ініційованому БЮТ законі несе безпрецедентне у світі закріпачення депутатів місцевих рад окремими партійними лідерами. Але ж, якщо виборчий мандат депутату надають виборці, то вони мали би і позбавляти його повноважень представництва інтересів громади. І такі положення законів мали би вдосконалювати законодавці, а не скерувати свої зусилля на розширення прав “партійних босів” визначати склад місцевих рад у режимі закритих списків.

Солідарне голосування БЮТ з так званою “антикризовою” коаліцією потурає небезпечним тенденціям переходу від торгівлі підприємствами і цілими галузями економіки до торгів повноваженнями Уряду, Парламенту і Президента.

Такі дії вносять розкол у суспільство і стимулюють війну всіх проти всіх. Замість пошуку порозуміння з Президентом і недавніми партнерами з демократичного табору, країна з тривогою спостерігає демонстративну упередженість.

Постає питання, заради чого пішла фракція БЮТ на зраду? За що боролися? Виявляється – лише за портфелі, які може дати тепер можливе прийняття Закону про опозицію та про імперативний мандат. Це нагадує сумновідомий більшовицький принцип “мета виправдовує будь-які засоби». Таким чином нас повертають до тоталітарної моделі держави, до диктатури.

УРП “Собор” закликає Прем’єр-міністра і Голову Верховної Ради зупинитися в ескалації протистояння з Президентом, вимагає відкласти введення в дію законів про Кабмін та про імперативний мандат, наполягає на зверненні до Конституційного суду терміново розглянути відповідність цих законів нормам Конституції України.

Партія виступає за необхідний пошук рівноваги між владними інститутами – сильний Президент, сильний Уряд, сильний Парламент.

Замість боротьби за повноваження, усі гілки української влади мають нарешті зайнятися реформами, яких так давно очікує суспільство, - говориться в заяві, підписаній головою УРП “Собор” Анатолієм Матвієнко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.