Виявлено ген-вимикач імунітету

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.12.2012 11:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19290

Дослідники виявили ключовий ген, який відповідає за роботу імунної системи.

Виявляється, при відключенні лише одного гена під назвою Bcl11a клітини адаптивної імунної системи припиняють розвиватися і боротися з бактеріями й іншими патогенами, повідомляє CNews.

Адаптивна імунна система дуже важлива, оскільки вона захищає людину від повторного захворювання різними інфекційними хворобами. Саме завдяки цій системі ефективні всі вакцини і переможені багато захворювань, такі як, наприклад, поліомієліт. Крім того, імунна система розпізнає схожі штами, наприклад, грипу, і захворювання новим штамом протікає легше. Виявлення гена, який може вмикати і вимикати адаптивний імунітет, може бути як ефективними ліками, так і страшною біологічною зброєю.

Раніше вчені дізналися, що Bcl11a має важливе значення для розвитку деяких імунних клітин у ембріонів мишей. У новому дослідженні вони спостерігали за роллю цього гена у дорослих мишей. Дослідники з інституту Wellcome Trust Sanger відключили ген Bcl11a і вивчили розвиток клітин імунної системи. Вчені були здивовані, коли виявили, що після відключення гена адаптивна імунна система перестала виробляти імунні В-, Т-і NK-клітини.

Таким чином, вперше вчені знайшли один-єдиний ген, який в обов’язковому порядку повинен бути активним, щоб адаптивна імунна система могла функціонувати. Завдяки цьому відкриттю, вчені зможуть зрозуміти, як працює наша імунна система, як призупинити її роботу або навпаки активізувати її.

Виключна функція гена Bcl11a обумовлена ​​тим, що він відповідає за вироблення білка, без якого клітини-попередники адаптивної імунної системи гинуть. З іншого боку, гіперактивність Bcl11a викликає лімфому - найнебезпечніший різновид раку. Bcl11a також відіграє певну роль у розвитку червоних кров’яних клітин, які переносять кисень: у 2011 році, дослідники вже продемонстрували, як відключення гена Bcl11a може вилікувати мишей від серповидно-клітинної анемії.

Виявлення важливості гена Bcl11a дозволить проводити різноманітні експерименти, зокрема вивчення поведінки імунітету людини на лабораторних мишах.

Крім того, відкриття може допомогти в розробці ефективних методик лікування онкологічних захворювань. З іншого боку, Bcl11a можна використовувати і в якості зброї: вимкнення цього гена за допомогою, наприклад модифікованого вірусу, зробить людину вкрай уразливою до безлічі захворювань, які вважаються відносно безпечними (як це відбувається, наприклад, у хворих на СНІД - прим.«Аратти»).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.