У Чехії, м'яко кажучи, здивовані неадекватною реакцією українського прем'єра

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.01.2007 02:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1930

Із погляду Чехії - Тарасюк є міністром іноземних справ України. Чехія також закликає уряд Віктора Януковича утриматися від негативних кроків із огляду на конфлікт, який виник довкола візиту Бориса Тарасюка до Праги як українського урядовця.

Міністри закордонних справ України і Чехії Борис Тарасюк і Карел Шварценберґ підписують двосторонні документи, серед яких Спільна заява про співпрацю при втіленні Плану дій ЄС — Україна

Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода посол Чеської Республіки в Україні Карел Штіндл, який зараз перебуває у Празі.

За його словами, в Чехії усвідомлюють, що “український уряд розглядає цей візит як нелегітимний, нелегальний” і що через це можуть бути і негативні наслідки, наприклад, можуть скасувати якийсь інший візит.

“Я б більше хотів сподіватися, що це мине і що український уряд, прем’єр Янукович і його люди зрозуміють, що для нас Борис Тарасюк усе ще є міністром закордонних справ. Президент Ющенко знову призначив його міністром своїм указом. Знаю з оточення прем’єра Януковича, що Конституція України ясно визначає, що український уряд також, серед іншого, керується і указами президента. Уряд опротестовує указ (щодо Тарасюка) в Конституційному суді, який на момент візиту ще не ухвалив рішення з цього приводу. Так що чеська сторона вважає, що тим часом Борис Тарасюк є міністром”, — пояснив посол позицію Чехії.

Чеський дипломат при цьому закликав уряд Віктора Януковича до порозуміння.

Як сказав Карел Штіндл Радіо Свобода, як посол Чехії в Україні він має дуже добрі відносини і з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, і з деякими його людьми, з його міністрами і хоче сподіватися, що вони будуть ставити відносини між Чехією та Україною «вище, ніж цей особистий інцидент, який має такий характер, що дає можливість для різних інтерпретацій».

Чеський дипломат додав, що офіційне запрошення Тарасюкові до Праги надіслали ще до суперечки довкола його посади.

Як стало відомо Радіо Свобода з дипломатичних джерел, у понеділок увечері до Кабміну України для пояснень викликали представника посольства Чехії в Україні з приводу візиту Бориса Тарасюка до Чехії.

Водночас уряд України виступив із офіційною заявою, в якій мовиться, що Верховна Рада відповідною постановою звільнила Бориса Тарасюка з посади міністра закордонних справ іще 1 грудня 2006 року, а тому, на думку уряду, він не уповноважений більше представляти Україну за кордоном.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив, що нічого не знав про візит Бориса Тарасюка до Чехії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.