Чому Янукович не поїхав у Москву?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 18.12.2012 17:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19310

Причина перенесення візиту Віктора Януковича до Росії вочевидь полягає у тому, що сторонам не вдалося домовитися і підписання документів про приєднання до частини положень Митного союзу в останній момент було скасовано.

У цьому переконаний голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Як зазначив політолог у коментарі Тиждень.ua, «скоріше за все, українська сторона не готова підписати ці документи, які пропонує Москва».

«І можливо не вдалося знайти остаточний компроміс і візит відклали», – зазначив він.

Фесенко також припускає, що причиною відкладення візиту було те, що Януковича переконали в його оточенні, що «не варто ризикувати, краще трохи потягнути час, підписати угоду з європейцями, а потім йти на пошук компромісу з Митним союзом».

«Дуже схоже, що Януковича переконали не здаватися росіянам. Якщо найближчим часом ми побачимо достатньо гострі критичні матеріали з боку Росії на адресу Януковича і України як такої, то це буде підтвердженням цієї гіпотези. Мовляв, російська сторона роздратована, незадоволена тим, що українці в останню мить «зірвалися з гачка». Якщо ж візит просто відкладено і пошук компромісу продовжується, тоді буде спокійна інформаційна ситуація», – зазначив Фесенко.

Політолог вважає, що у цій ситуації «спрацьовує певна впертість Януковича».

«Він (Янукович – Ред.) побоюється надмірної залежності від Росії. Він дійсно побоюється переступити певну межу. Питання тільки в тому, що він її може відчувати інтуїтивно, а деякі люди з його оточення особливо зараз, коли ситуація загострилася, проявили певну мужність і йому подали аргумент, чому зараз не можна здаватися Росії», – припускає політолог, додавши, що одна з груп в оточенні Януковича може пропонувати йому «підписати угоду з європейцями, а потім продовжувати перемовини з Росією вже на сильніших позиціях».

Фесенко вважає, що надалі ситуація буде хиткою.

«Будемо хитатися між Заходом і Сходом, між Європою і Росією. Оскільки ситуація невизначена. Це буде і свідоме балансування – певна гра на протиріччях, а з іншого боку - це буде і наслідок впливів, які на нас здійснюються і з Москви, і з Заходу. Але і в перемовинах з Брюсселем, і з Москвою активну роль відіграємо не ми, навіть у формуванні проектів документів. Україна скоріше намагаємося ці документи виправити. Але задає їх Брюссель або Москва», – підсумував експерт.

Нагадаємо, сьогодні прес-служба президента повідомила, що робочий візит Віктора Януковича до Російської Федерації перенесено.

Як відомо, урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД, Євразійським економічним співтовариством (ЄврАзЕС) і регіональними об’єднаннями Валерій Мунтіян очікував, що за підсумками візиту буде ухвалене політичне рішення і створена робоча група по вивченню умов приєднання України до ЄврАзЕС.

Опозиція пообіцяла Януковичу найжорсткішу реакцію, якщо він здасть Україну у Митний союз.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.