Здобутки проФФесіоналів. В Україні зростає кількість тяжких злочинів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.12.2012 23:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19311

Кожне четверте вбивство в Україні залишається нерозкритим, повідомив на колегії органів прокуратури Генеральний прокурор Віктор Пшонка.

Однак, в цілому, за словами Генпрокурора, рівень злочинності в Україні продовжує знижуватися. Радіо Свобода порівняло дослідження тенденцій злочинності Харківського університету внутрішніх справ і дані прес-служби МВС і з’ясувало, що кількість убивств, починаючи від 2011 року, почала зростати.

Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Харківська області та Автономна республіка Крим – найбільш криміногенні регіони України. Про це свідчить офіційна статистика Міністерства внутрішніх справ. Але й тут, як і по всій Україні, стверджують у міліції, ситуація покращується.

«Такі особливо тяжкі злочини, як убивство, викрадення людини, злочини проти статевої гідності і тому подібні – цього року було скоєно близько 146 тисяч. Натомість минулого року – 152 тисячі. І політика держави, і уряду і власне ті дії, які вчиняє керівництво МВС, сприяє стабілізації криміногенної ситуації, а й навіть її покращенню», – сказав Радіо Свобода речник МВС Володимир Поліщук. Він наголосив, що за останній рік кількість тяжких злочинів вдалося скоротити аж на три з половиною відсотки.

Кількість злочинів зменшується, а винних не знаходять?

Між тим Генеральний прокурор Віктор Пшонка, хоч і не приховує стурбованості убивством родини харківського судді, теж сказав на колегії органів прокуратури, що вперше за останні чотири роки українці можуть спостерігати тенденцію до зниження рівня злочинності.

Турбує ж Генпрокурора те, що низький рівень розкриття правопорушень, адже кожне четверте умисне вбивство залишається нерозкритим. Також це стосується більше половини пограбувань і кожного третього розбійного нападу.

Між тим експерти, які аналізували динаміку злочинності в незалежній Україні за період від 1992-го по 2010 рік, запевняють, що «тенденція і темпи зміни кількості зареєстрованих в Україні вбивств не відповідає тенденціям щодо зміни злочинності в цілому». Про це йдеться у дослідженні Харківського університету внутрішніх справ («Кримінологічний аналіз рівня та динаміки вбивств в Україні»).

Згідно з ним, у 2010 році в Україні було зафіксовано найменшу кількість замахів на життя та умисних убивств за 18 років. Однак, як показав аналіз офіційних повідомлень прес-служби МВС, у минулому році умисних убивств та замахів було скоєно вже як мінімум на 144 більше. Цього ж року ця цифра буде ще більшою, оскільки вже за перші півроку в Україні убили стільки ж людей, як за весь минулий рік.

Правоохоронці без контролю, реформ, але з корупцією?

Журналіст Олег Єльцов, що спеціалізується на кримінальній тематиці, пояснює таку тенденцію втратою правоохоронною системою контролю над кримінальною ситуацією, а також відсутністю відповідних реформ та недієвою боротьбою з корупцією.

«Перша дуже невдала спроба з новим КПК геть непідготовлена. Вся система залишається на радянських рейках і той запас міцності, який був закладений за радянських часів, є вже випрацюваним, ті важелі не працюють. Ні про яку захищеність мова не йде. Більше того, мова не йде навіть про захищеність нашої «еліти», – каже він.

Між тим загальне падіння культурного рівня українців, відсутність профілактичних заходів і власних моральних обмежень, а також усвідомлення безкарності, на думку Олега Єльцова, також впливають на скоєння тяжких злочинів. Тож кількість таких правопорушень у подальшому буде лише зростати, припускає експерт.

Державним бюджетом України на 2013 рік міліції виділено понад 15 з половиною мільярдів гривень – щонайменше на 1 мільярд більше, ніж у минулому році.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.