У новому році українці згадають, що таке інфляція і безробіття

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 21.12.2012 11:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19334

Інфляція у 2013 році перевищуватиме показник 2012 року. У цьому співпадають прогнози експертів.

Так, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що інфляція 2013 року буде вища, ніж цього року.

«2012 інфляція може бути практично нульовою або близькою до нуля. Наступного року ми очікуємо, що інфляція буде близько 5%. Попри те, що інфляція вища (ніж 2012 року – Ред.), але це значно нижче, ніж в попередні роки», – зазначив Жолудь, додавши, що цей показник – на рівні 2010 року, коли інфляція була на рівні 4,6%.

Голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський погоджується, що інфляція 2013 року зростатиме.

«Інфляція, судячи з усього, буде прискорюватися в 2013 році – на рівні 6,6%. Мова йде про споживчу інфляцію», – зазначив експерт.

Щодо зростання ВВП Бураковський прогнозує 2013 року на рівні 2,6%.

«2012 рік, за нашими оцінками, завершиться приблизно зі зростанням ВВП приблизно на 0,6-0,8%», – зазначив він.

«Щодо основних макроекономічних показників ми очікуємо, що все ж таки ситуація в світі дещо покращиться десь з другого кварталу 2013 року. Відповідно попит на український експорт також зросте і кінець року ми зможемо закрити з плюсом в економічному зростанні. Водночас ті проблеми, які мали в останні два квартали 2012 року і які так само будемо мати в першому і другому кварталі 2013, незважаючи на покращення в світовій економіці, що не миттєво вплинуть на ситуацію в Україні, можуть викликати зростання безробіття, інших показників», – прогнозує Жолудь.

Експерт також сподівається, що бюджет-2013 буде переглянутий.

«В ухвалений бюджет-2013 закладені зависокі показники економічного зростання і відповідно очікувати, що його буде виконано, вважаю, занадто оптимістично, тобто його треба переглядати», – переконаний Жолудь.

У свою чергу Бураковський вважає, що закладені макроекономічні показники в бюджеті на 2013 рік, з доцільністю яких можна посперечатися, «не є великою крамолою».

«Я вважаю, що ці показники мають право на існування. Але є два але, на які ми не можемо вплинути. Зокрема, не до кінця можемо спрогнозувати, що сьогодні відбувається в світовій економіці. Якщо світова економіка стикнеться з реальною кризою, то тоді ясно, що нам буде не переливки. З іншого боку, якщо подивитися на те, що сьогодні відбувається наприклад в Євросоюзі, то я ризикну зауважити про певні ознаки покращення в економіці окремих країн, наприклад, Греції», – вважає експерт.

«Що стосується США, то це великий знак запитання, тому що потрібно прийняти ряд непростих рішень для того, щоб подолати так звану фінансову прірву. Втім, як на мене, це рішення буде прийнято. Тому я не очікую в 2013 році певного сценарію зламу. Ясно, що в окремих секторах будуть проблеми. Але я не можу говорити, що 2013 році в нас буде глобальна фінансова криза», – підсумував він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.