Українській владі доведеться обирати між Європою і неосовком

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 25.12.2012 11:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19353

Зближення України з Митним союзом (МС) і Угода про асоціацію України-ЄС є несумісними.

Про це заявили в Європейській комісії (ЄК), у той час як прем’єр-міністр Микола Азаров продовжує наполягати на можливості знайти компроміс у взаємовідносинах і з ЄС, і з МС.

Коментуючи можливий сценарій розвитку в разі повної або часткової інтеграції Києва з Митним союзом, в Єврокомісії пояснили, що в цьому випадку Україна "повинна обирати, з якими правилами вирівнювати своє законодавство - чи з тими, які пов’язані з законодавством ЄС, або з тими, які застосовуються в рамках Митного союзу".

"Неможливо, щоб Україна вирівнювала з обома (законодавствами — ред.) в один і той же час. Україна повинна обрати, яким шляхом йти, знаючи, що Митний союз і Угода про асоціацію Україна-ЄС є взаємно несумісними", — заявляють у Брюсселі.

В Єврокомісії констатують, що "сценарій повної інтеграції України з Митним союзом створить серйозні проблеми". "Україна не зможе проводити і реалізовувати якусь самостійну двосторонню торговельну політику, передавши свій суверенітет Митного союзу з питань у сфері тарифів та інших ключових комерційних питань", — пояснили в ЄК.

Окрім того, в Єврокомісії також підкреслюють, що "навіть часткове приєднання до Митного союзу, що впливає на українські тарифи або її нормативні рамки, пов’язані з торгівлею, буде проблематичним".

"У підсумку, незважаючи на складність питань, які будуть також вирішені у контексті членства України в СОТ, вступ до Митного союзу вплине на привілейовані торговельні відносини, на які спрямована поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС", — наполягають в ЄК.

У Брюсселі нагадали, що Угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі з Україною спрямована на "досягнення повної та ефективної торгівельної інтеграції між двома ринками, піднімаючи відповідні митні тарифи і квоти, а також надаючи основу для гармонізації законодавства, норм і правил у різних торгових секторах".

"Угода пропонує Україні рамки для модернізації торговельних відносин і економічного розвитку, який позитивно позначиться на економічних аспектах життя і принесе переваги зацікавленим сторонам", — підкреслюють в Єврокомісії.

Як повідомлялося раніше, існують дві думки щодо того, наскільки серйозна загроза втягування України в Митний союз.

Прихильники першої переконані, що сьогодні загроза не більше, ніж усі останні два з половиною роки і вже стала перманентним тлом. У групі, яка розділяє другу точку зору, панує песимізм. Вони переконані: нинішня катастрофічна ситуація в українській економіці може змусити Януковича прийняти нелегке рішення про вступ до Митного союзу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.