На початку наступного року гривня подешевшає

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.12.2012 21:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19364

У 2013 році Україні не вдасться уникнути девальвації національної валюти.

Про це пише економіст Любомир Шавалюк.

Експерт відзначає, що подальша штучна підтримка гривні поглиблюватиме кризу.

«У 2013 році за браку адекватної економічним реаліям девальвації дефіцит поточного рахунку і далі швидко зростатиме. Поглиблення рецесії в Європі спричинить зменшення експорту, а половинчасті заходи українського уряду призведуть до втрати і внутрішнього ринку. Імпорт капіталу зменшуватиметься через несприятливий інвестиційний клімат», - відзначає Шавалюк.

На його думку, поновлення співпраці з МВФ у теперішніх політичних умовах малоймовірне або ж буде не в тому обсязі, якого реально потребує режим Януковича.

«Тому якщо уряд і здійснить ще кілька розміщень єврооблігацій, то ризикує через високі відсотки втратити довіру інвесторів та відповідно платоспроможність і можливість позичати надалі. За таких умов НБУ щомісяця втрачатиме $1–2 млрд резервів, але все одно буде змушений девальвувати гривню протягом року», - відзначає експерт. І додає, що це вигідно й експортоорієнтованим бізнес-імперіям олігархів і на певний час уряду, який у такий спосіб зможе тимчасово залатати неминучі дірки в бюджеті.

«Питання більше в тому, чи це буде повзуче знецінення гривні впродовж року, чи одноразовий (або принаймні дуже стислий у термінах) різкий обвал. Швидше за все, на початку 2013 року уряд і Нацбанк відпустять курс гривні – нацвалюта може подешевшати на 10–20% (до 8,8–9,5 UAH/USD), як у сусідніх країнах. У такому разі частина диспропорцій зменшиться, принаймні на певний час», - відзначає Шавалюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.