Те, що російська влада фальсифікувала вибори - вже доведено

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.12.2012 10:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19365

Відсоток фальсифікацій на користь “Єдиної Росії” на минулорічних виборах до Держдуми лише в Москві склав 11%.

Про це свідчать результати спільного дослідження соціологів і економістів Російської економічної школи.

В основу дослідження лягли підсумки роботи організації «Громадянин спостерігач», яка займалася моніторингом виборів. Вчені порівняли результати на дільницях зі спостерігачами і без них. Вченні виявили величезні розбіжності в протоколах на користь партії "Єдіная Россія".

"11% - це просто наша статистична оцінка, заснована на різниці в результатах на тих дільницях, де були спостерігачі і не зафіксували серйозних порушень, і на тих дільницях, де спостерігачів не було", розповів в ефірі телеканалу "Дощ" один з авторів дослідження - доцент Вищої школи економіки Алєксєй Захаров.

За його словами, на дільницях, на яких спостерігачів не було, "Єдіная Россія" в середньому отримала 46% голосів, на дільницях, де були спостерігачі, вона отримала 36% голосів, а на дільницях де спостерігачі були і не зафіксували серйозних порушень, партія влади отримала 26% голосів.

"Оцінка ефективності спостерігачів - приблизно 10% зниження вкидань на користь однієї з партій", - резюмував Захаров.

Він зазначив, що виходячи з отриманих вченими даних, один спостерігач запобіг в середньому вкидання 65 голосів. При цьому, наявність спостерігачів на одній ділянці знижувало фальсифікації і на сусідніх.

"Напевно, є якийсь ефект присутності", - припустив Захаров.

Говорячи про максимально можливий відсоток фальсифікацій, він зауважив, що насправді накрутки можуть "обчислюватися десятками відсотків".

"Є підозра, що у республіках Північного Кавказу взагалі не проводиться підрахунок голосів У Чечні, наприклад, 100% явка і 100% голосів за Владіміра Путіна.", - додав Захаров.

Він також визнав, що отримані вченими результати не мають ніякої юридичної сили. "Громадянин-спостерігач" формально, як юридичної організації, не існує, це просто добровільне об’єднання громадян ", - пояснив Захаров.

Як повідомлялось вибори до Держдуми Росії відбулися 4 грудня 2011 року.

Вибори до розкритикували спостерігачі від ОБСЄ та ПАРЄ. За їхніми даними, вибори супроводжувалися численними порушеннями. А держсекретар США Гілларі Клінтон висловила «серйозну стурбованість» з приводу проведення парламентських виборів в Росії, заявивши, що росіяни заслужили ретельне розслідування всіх повідомлень про порушення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.