Хроніки дерибану. Журналісти виявили чергову корупційну схему в “Нафтогазі”

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.12.2012 15:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19372

Дочірня компанія українського нафтогазового монополіста - Укртрансгаз - уклала договір з маловідомим газотрейдером на закупівлю газу для технічного забезпечення транзиту російського газу по українській ГТС.

Закупівля на 2,4 млрд грн. пройшла без конкурсу, а можливим бенефіціаром є Дмитро Фірташ, пише Forbes.ua.

13 грудня Мінекономрозвитку дозволило Укртрансгазу закупити 570 млн кубометрів природного газу за 2,4 млрд грн. у маловідомої фірми ТОВ Лідергаз.

Тим не менш, жодних відомостей про діяльність фірми на ринку знайти не вдалося. Відомо лише, що влітку нинішнього року держрегулятор в сфері енергетики (НКРЕ) попередила Лідергаз про майбутнє відкликання дозволів через брак власних активів для захисту від ризиків при торгівлі газом. І в грудні, перед угодою з Укртрансгазом, газовий трейдер наростив статутний капітал з 74,4 тис. до 3 млн грн.

У 2010 році Лідергаз змінив власника. Ним стала кіпрська компанія Menga Isteblishment Limited. Нею порівну володіють ще два кіпрські офшори: Heico Ventures Limited і Suzel Enterprises Limited.

Ці дві компанії відомі на українському ринку. Опосередковано їм належать частки в українських підприємствах Укренергомонтаж і Укрреставрація. Співвласником першого підприємства є менеджер Фірташа Антон Чернецов.

Варто відзначити, що раніше Укренергомонтаж і Укрреставрація отримали державні тендери на реконструкцію Гостинного двору і Маріїнського палацу в Києві, зведення електричної підстанції поряд з Межигір’ям - місцем проживання Віктора Януковича.

Тим не менш, в Group DF Дмитра Фірташа його причетність до Лідергазу заперечують. "Group DF - один з найбільш активних гравців країни на ринку M&A (злиття і поглинання), і групі часто приписують володіння або контроль над тією чи іншою компанією. Можу повторити - група не володіє компанією Лідергаз і не контролює її", - заявляє директор Group DF Борис Краснянський.

В Укртрансгазі Forbes.ua повідомили, що компанія зобов’язалася купити у Лідергазу паливо згідно з тарифами, встановленими НКРЕ для промислових споживачів. Його ціна склала близько $520 за 1000 кубометрів. "Це на 59 грн. дешевше, ніж поточна відпускна ціна природного газу у НАК Нафтогаз України", - зазначив прес-секретар компанії Михайло Кухар.

Тим не менш, до постанови Кабміну Укртрансгазу взагалі не потрібно було купувати такий газ. Однак після підписання документа технічний газ потрібно придбати - у приватного гравця або в держави. Вибір припав на приватного гравця, хоча при закупівлі у держмонополії такий обсяг коштував би Укртрансгазу на 450-500 млн грн. дешевше.

"Незрозуміло, навіщо дочці Нафтогазу купувати газ у якоїсь посередницької фірми, якщо Нафтогаз має власні ресурси як імпортного, так і власного видобутку. Швидше за все, це просто прогонка грошей", - дивується Володимир Омельченко, старший експерт Центру ім. Разумкова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.