Перпектива Президента Ющенка. Після набуття чинності зкону про Кабмін

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.01.2007 13:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1940

Ким стане Президент після набуття чинності Закону “Про Кабінет Міністрів”? На що перетвориться інститут Президента і які наслідки для країни це матиме?

Чи не така перспектива очікує українців у найближчому майбутньому?

У Секретаріаті Президента Закон “Про Кабінет Міністрів” називають неконституційним.

Порушенням Основного Закону назвав його і секретар Ради національної безпеки та оборони Віталій Гайдук. “Якщо проголосований закон має 11 порушень Конституції, то це є проблема і проблема з точки зору загроз”, – зазначив Віталій Гайдук відповідаючи на питання Радіо Свобода.

Такого немає в жодній країні

Після подолання президентського вето на Закон “Про Кабмін” Президент значною мірою перетворюється на символічну фігуру.

Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив політолог Олександр Палій: “У нього залишається певний контроль над силовиками, тобто над Службою безпеки, певний, дуже обмежений контроль за Міністерством оборони і дуже обмежений контроль за Міністерством закордонних справ”.

За словами Палія, що стосується голів місцевих держадміністрацій, то Президент призначає з поданням Кабміну лише голів, решту чиновників на місцях призначає Кабмін: “Права Президента дуже серйозною мірою урізані навіть у межах конституційної реформи. Ми бачимо, що Президент не матиме права видати Укази, які будуть обов’язкові до виконання. Такого, власне кажучи, немає в жодній країні”.

Прем’єрська держава

На думку політолога Вадима Карасьова, Закон “Про Кабінет Міністрів” остаточно змінив політичний устрій в Україні: “Це перехід владних повноважень, особливо у сфері зовнішньої політики та безпеки, від Президента до Кабміну і Прем’єр-міністра. Наслідками ухвалення цього Закону є зміна конституційного і державного устрою України. Все ж таки хотілося, щоб зміни в Конституції не проводилися тільки конституційною більшістю, щоб(про) Конституцію, тим більше повноваження Президента, якого обирали всенародно і в якого прямий мандат, щоб все ж таки суспільство, громада і народ теж говорили своє слово”, – зазначив Вадим Карасьов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Президентське вето на Закон “Про Кабінет Міністрів” Верховна Рада подолала у п’ятницю. У Секретаріаті Президента заявили, що глава держави його не підписуватиме. Тож коли збіжить 15-денний термін, завізувати його повинен Голова Верховної Ради.

Від Аратти: як заявив Президент Ющенко, він не підписуватиме Закон “Про Кабінет Міністрів України”, а звернеться із поданням у Конституційний Суд. Згідно із вимог чинного законодавстіва, таке подання Президент може подати після набуття чинності Закону.

Проте, конституційне подання не зупиняє дію Закону на час розгляду у Конституційному Суді. Отже, досить тривалий час, поки здійснюватиметься процедура його судового розгляду, Закон діятиме у повному обсязі. Після вердикту Суду парламент зобов'язаний ухвалити поправки до Закону й привести його у відповідність Конституції. Таким чином, ще певний час Закон діятиме у тому вигляді, яким його ніні ухвалив парламент.

Не важко здогадатися як використають цей час уряд проффесіоналів разом із правлячою коаліцією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.