Стабільність досягнуто. Уряд «експропріював» кошти місцевих бюджетів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.12.2012 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19403

Місцеве самоврядування переживає найважчий період за усі часи незалежності, – стверджує директор аналітичного центру Асоціації міст України Володимир Пархоменко.

За його словами, уряд фактично забрав усі кошти місцевих бюджетів, а це «3-4 мільярди гривень». Місцеві органи влади не мають коштів на виплату зарплат учителям і лікарям, на прибирання снігу і ремонт доріг.

«Усі скаржаться. Скарг я не чув лише від мера Донецька. Усі міста України мають серйозні проблеми і ці проблеми будуть ще загострюватися. Держказначейство заблокувало на своїх рахунках кошти місцевих бюджетів. Тобто органи місцевого самоврядування заробили гроші, але розпоряджатися ними не можуть. Уряд мабуть вважає, що йому вони потрібніші. За нашими розрахунками ще заблоковано 3-4 мільярди гривень. Це не дозволяє навіть заробітну плату виплачувати й сніг прибирати», – сказав Радіо Свобода Володимир Пархоменко.

Щодо концепції реформування місцевого самоврядування, то «попередні напрацювання були скасовані, а нові підходи й документи, розроблені Міністерством регіонального розвитку, залишилися без розгляду». Тож, на цей час, на думку Володимира Пархоменка, не існує «навіть концептуального документа щодо реформування місцевої влади».

Віктор Янукович, балотуючись у Президенти, обіцяв «дати більшу свободу регіонам». У вересні цього року, виступаючи на урочистих зборах з нагоди 20-ліття Асоціації міст України Президент Янукович сказав, що «утвердження місцевого самоврядування і збільшення самостійності місцевих громад – це основа усіх змін».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.