Хроніки “покращення”. З жителів Донеччини погрозами і судами вимагають гроші за роки життя без опалення

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 30.12.2012 18:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19407

У місті Костянтинівка Донецької області сотні сімей скаржаться на репресії з боку КП “Донецьктеплокомуненерго”.

Незважаючи на фактичний демонтаж батарей, ті, хто відмовився від центрального опалення ще в 2005-2011 роках, сьогодні отримують повідомлення про необхідність оплати "за тепло" у цей період.

Восени представники "Донецкоблтеплокомуненерго" провели в Костянтинівці ревізію і виявили 2,5 тис. "нульових" абонентів. Це громадяни, які відмовилися від послуг центрального опалення, але так і не встановили автономне газове чи інше альтернативне опалення. Всі вони мають акти про демонтаж опалювальної системи в своїх квартирах, видані КП "Служба єдиного замовника" (структура, яка об’єднує ЖЕКи). Але тепловики не тільки розсилають рахунки, але і виграють у Костянтинівському суді позови по стягненню вартості послуг, які ними не були надані.

"Нарахували 10 тисяч гривень бідним, нещасним людям - родині Дьяченко, яка складається з 3 жінок, - наводить приклад костянтинівський правозахисник Володимир Березін. - Одна з них бабуся після інсульту, друга працює двірником, третя ще дитина. А тепловики вшкварили їм по 600 гривень за кожен місяць, прожитий в двокімнатній квартирі з відрізаними радіаторами. І Костянтинівський міськрайонний суд визнав дії "Донецьктеплокомуненерго" та "Костянтинівка-тепломережа" правомірними".
Один з постраждалих розповів, що місяць тому до нього з’явилася з рейдом комісія "Тепломережі".

"Назвали моє відключення незаконним, посилаючись на якісь свої внутрішні накази. Підсунули на підпис папір, в якому дуже дрібними літерами було написано, що підпис зобов’язує заплатити за ненадані послуги за повною вартістю. Хвалилися, що вже виграють суди. Лякали штрафами. Пропонували "узаконити" відключення, якщо найближчим часом обладнаю свою квартиру газовою автономкою і при цьому заплачу їм всю суму "боргу" за послуги, які не отримую з 2009 року", - розповів чоловік.

Директор підприємства "Костянтинівка-Тепломережа" Сергій Мікітішін заявив, що людям доведеться платити.
"Ми готові списати борг тільки за рішенням суду, якщо в ньому буде сказано, що наявний борг нарахований нами незаконно", - зазначив він.

Костянтинівський міськвиконком став на бік тепловиків. У міжвідомчій комісії з питань відключення від систем Тепломережі і пристрої автономного опалення обіцяють, кажучи словами місцевої газети, "залізною рукою видавлювати з відключенців тепловий нігілізм".
"Мешканці багатоквартирного житлового фонду не довели до логічного завершення рішення, не встановивши котел, а жити без тепла в багатоповерхівках не можна", - упевнений заступник мера Костянтинівки Віктор Василенко.

Влада запевняє, що люди зобов’язані або встановити автономне опалення, або заново підключитися до центрального. При цьому отримати офіційний дозвіл на електричне опалення в Константинівці неможливо. Встановити автономні газові котли іноді технічно неможливо, а іноді, як кажуть городяни, надто дорого через бюрократичні перепони. Тому місцеві жителі часто воліють користуватися електронагрівальними приладами, що не вимагають дозволу.

Юрист "Служби єдиного замовника" Ігор Солодовников у судах підтримує абонентів-"відмовників".

"Я і в суді говорив, і вам повторю: людина в праві відключитися від центрального опалення і не підключатися до автономного. Вважаю, що всі ці десанти "Тепломережі" по квартирах - це свавілля. Вирішувати, кому всередині будинку користуватися їх послугами, а кому ні - не їх зона відповідальності. Вони не мають права заходити в квартири і вказувати на "самовільний демонтаж". Їх повноваження закінчуються до фундаменту. А далі ми - "Служба єдиного замовника" вирішуємо все відносно внутрішніх комунікацій, в тому числі - по мережі теплогазопостачання. Щоб відмовитися від центрального опалення не потрібно дозволу влади. Досить акта, складеного балансоутримувачем житлового фонду ("Служба єдиного замовника" або кооператив). Ніхто не може змусити людей користуватися послугами, яких вони не хочуть", - пояснив Солодовников.

Власне джерело Gazeta.ua розповіло, що відбувається описане вище за вказівкою з обласного управління тепломережі Донецька.

"У них заборгованість по зарплаті, ось вони і говорять підлеглим на місцях: "Ходіть по всім, кого відрізали, шукайте лохів, яких залякаєте так, що вони заплатять. А інакше всіх вас поскорочуємо, будете безробітні", - розповів співрозмовник.

"Теплове вимагання" торкнулося і жителів сусідніх міст - Артемівська і Дзержинська.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.