Метеорит, знайдений у Сахарі, виявився шматочком Марсу

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 4.01.2013 13:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19421

Вчені з університету Нью-Мехіко з’ясували походження виявленого в пустелі Сахара метеорита, вік якого перевищує 2,1 млрд років.

На основі проведених впродовж року аналізів метеорита, названого NWA 7034, відомого також під ім’ям Чорна красуня, вчені дійшли висновку, що небесне тіло має марсіанське походження.

Камінь виявили бедуїни на території Марокко у 2011 році. Вага космічного тіла склала 320 грамів.

За даними керівника дослідження Карла Ейджі, "виявлена особлива порода, яка, імовірно, утворилася внаслідок виверження вулкану та його взаємодії з водою".

"Наявність води в породі безперечно, що відрізняє даний зразок від безлічі інших", - цитує вченого сайт NASA.

Вчені стверджують, що склад метеорита схожий на зразки ґрунту, видобутими марсоходом К’юріосіті у кратері Гейла. Вік каменя робить його другим найстарішим зразком.

"Текстура метеорита NWA не збігається із жодним SNC-метеоритом", - говорить співавтор дослідження Ендрю Стіл, який очолював процедуру вуглецевого аналізу метеорита у Геофізичній лабораторії Інституту Карнегі. "Це захоплююча стадія вивчення Марса. Зараз у нас є найбільш широкий контекст, ніж будь-коли раніше, для розуміння того, звідки вони (метеорити) з’явилися".

Раніше міжнародна група астрономів виявила, що великий метеорит, осколки якого впали на території штату Каліфорнія, сформувався у перші дні існування Сонячної системи і належить до раніше невідомого типу "небесних каменів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.