Куди поділася інфляція? Її просто сховали

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.01.2013 12:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19429

За минулий рік в Україні не було інфляції – вперше за 10 років споживчі ціни навіть дещо знизилися, стверджують у Державній службі статистики. В уряді вважають це досягненням.

Проте експерти називають дефляцію ознакою кризи в економіці, а спроби штучно стримати ціни – загрозою для основних галузей.

Вперше з 2002 року, у кінці грудня, в порівнянні з груднем 2011 року, споживчі ціни знизилися на 0,2 відсотка.

Найбільше подешевшали продукти харчування, на 2,5 відсотка за рік. Овочі подешевшали на чверть, цукор – на 15 відсотків, і це великою мірою вплинуло на загальну картину дефляції, повідомляє Державна служба статистики.

Подорожчали лише транспорт, алкоголь, тютюн та безалкогольні напої, а плата за житлово-комунальні послуги майже не змінилася.

На останньому засіданні уряду прем’єр Микола Азаров таку стабільність гривні оцінив як досягнення уряду. Проте експерти так не вважають.

Економіст Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Дмитро Науменко в коментарі Радіо Свобода назвав дефляцію ознакою кризових явищ в Україні та результатом непродуманих дій уряду.

«Дефляція викликана передовсім монетарною політикою Нацбанку, який намагався втримати курс гривні. На міжбанківському ринку виник, фактично, гривневий «голод». Друге – інфляцію стримала відмова від підвищення цін на комунальні послуги. Це штучно сформована ситуація. Це вдарить передовсім по простих українцях, адже інфляцію фактично відклали на майбутнє. З іншого боку, дефляція є кризовим явищем в економіці. Ситуація на ринках в Україні та в Європі загалом залишається стагнуючою, і, за найобережнішими прогнозами, може виправитися за рік», – вважає експерт.

Дефляція невигідна виробникам – Лапа

Зазвичай подорожчання національної валюти (дефляція) шкодить галузям, які працюють на експорт, бо їхня продукція стає дорожчою в доларах, а відтак є менш конкурентною. Однак цього разу найбільшої шкоди завдано аграрному сектору, оскільки його продукція ще й подешевшала всередині країни, вважає директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Якщо собівартість цукру – 6,5 гривень за кілограм, а продають його (оптом) по 4,9, то кому буде надалі вигідно вирощувати цукровий буряк? Виходить якась дивна економіка. Головне питання не в тому, щоб інфляції не було зовсім, бо це нищить виробника, а в тому, щоб вона була в розумних межах, збалансована по різних товарних групах», – говорить Лапа.

Для порівняння, інфляція в Україні минулого року становила 4,6%, в попередні роки – була ще вищою. Водночас, на тлі відсутності інфляції минулого року Україна не мала й економічного зростання: ВВП виріс за рік лише на пів відсотка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.