В озерах супутника Сатурна виявили вуглеводневі крижини

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 9.01.2013 16:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19444

Дані, отримані за допомогою зонда Кассіні, свідчать про те, що поверхню метанових озер і морів на Титані прикрашають крижини із замерзлих вуглеводнів.

Раніше вчені вважали, що на поверхні супутника Сатурна Титана не може формуватися лід - оскільки замерзлий метан має більш високу щільність, ніж рідкий, метановий лід повинен тонути.

Однак, дані отримані із зонда Кассіні, свідчили про дивні коливання у відбивній здатності поверхні виявлених на Титані озер: іноді поверхня озера виглядала "темнішою" з точки зору радарів зонда, іноді світлішою.

Щоб пояснити той факт, що "титанічний" лід не тане, вчені побудували математичну модель, у якій враховувалися різні співвідношення етану та метану, "азотні кишені" та коливання температур.

Як з’ясувалося, лід може залишатися на поверхні озер Титана, якщо його температура нижче точки замерзання метану (90,4 Кельвіна). Модель продемонструвала, що практично всі варіанти такого льоду, можуть утримуватися на поверхні озер, якщо в них міститься мінімум 5% газу, тобто стільки ж, як у молодому льоду на земних водоймах.

"Одне з найбільш інтригуючих питань, пов’язаних із цими озерами та морями, полягає в тому, чи можуть вони служити притулком для екзотичних форм життя... Формування плаваючого вуглеводневого льоду дає можливість для цікавих хімічних процесів на кордоні між льодом та "водою", на кордоні, який був важливий і для виникнення земного життя", - заявив один з авторів дослідження Джонатан Лунін з Корнельського університету.

Нагадаємо, що минулого місяця зонд NASA Кассіні виявив на поверхні найбільшого супутника Сатурна Титана вуглеводневу річку довжиною 400 кілометрів, яка впадає у метанове море Кракена.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.