Феномен “Руки Чечетова” вже створив судовий прецедент

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 9.01.2013 20:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19448

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну поновити Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України.

Про це йдеться у рішенні суду від 9 січня, яке оприлюднено на офіційному сайті ЄСПЛ.

"(Суд) вирішив, що Україна має забезпечити відновлення заявника на посаді судді Верховного суду якомога швидше", - написано у пункті 9 рішення Євросуду з прав людини.

Своїм рішенням Євросуд визнав чотири порушення статті 6 Конвенції з прав людини (право на чесне провадження), а також порушення статті 8 (право на повагу до приватного та родинного життя).

Крім того, Європейський суд з прав людини вирішив, що Україна має сплатити Волкову 6 тисяч євро компенсації моральних збитків та 12 тисяч євро - компенсації видатків.

Як відомо, Волков був суддею Верховного суду з червня 2003 року, з березня 2007 року очолював Військову палату Верховного суду.

17 червня 2010 року Верховна Рада України прийняла рішення про звільнення Волкова з посади судді Верховного суду за порушення присяги.

У своєму рішенні Євросуд з прав людини встановив порушення статті 6 Конвенції з прав людини - принципів незалежного та неупередженого трибуналу, в тому числі під час перегляду рішень Волкова представниками Вищої ради юстиції.

Також були встановлені порушення статті 6 Конвенції у зв’язку з тим, що частина депутатів парламенту України голосувала за інших, відсутніх на момент голосування у залі парламенту.

Суд також зазначив, що справа Волкова висвітлила системні проблеми у функціонуванні української судової системи, зокрема, щодо розподілу повноважень, і порекомендував Україні негайно змінити законодавчу базу.

У своєму рішенні суд, зокрема, вказує, що "в ході пленарного голосування по його звільненню певні депутати парламенту незаконно проголосували за інших членів парламенту, які були відсутні", суд зазначив, що це було підтверджено "заявами чотирьох членів парламенту і відео розгляду".

Таким чином, Євросуд встановив, що рішення про звільнення Волкова відбулося "за відсутності більшості членів парламенту і в порушення положень українського законодавства".

Водночас, джерела "Української правди" повідомляють, що суддя від України Ганна Юдківська голосувала за це рішення з окремою думкою, в якій вона виступала проти поновлення Волкова на роботі з мотивацією, що "з виконанням рішення ЄСПЛ в цій частині виникнуть складності".

За словами співрозмовника УП, чоловік судді Юдківської є близьким другом регіонала Сергія Ківалова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.