Видано книжку про Заслуженого художника України Карела Якубека

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 17.01.2007 15:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1945

Завдяки меценатам видали книгу про волинського художника.

Карел Якубек

16 січня в Луцьку презентували книгу про одного із найвідоміших художників краю Карела Якубека, поява якої стала можливою завдяки старанням та ініціативі приватного колекціонера Олега Гаврилюка. Про це повідомила «Західна iнформаційна корпорація» .

Книгу про художника, видану поза межами області (в Києві), написав львівський мистецтвознавець Олег Сидор. Зокрема він дуже старанно підібрав світлини й ілюстрації картин, використавши фото із приватного архіву Карела Якубека.

“Перший сніг”. Карел Якубек, 1962 р.

Напередодні Нового року в Національному музеї Тараса Шевченка відкрилася виставка творів живопису та графіки з приватних колекцій Карела Якубека, а також відбулася презентація альбому його робіт. Це вперше у столиці представлена така кількість картин, створених у 40—70 роки майстра з Волині. Організація цієї чисельної експозиції стала можлива за сприяння Волинської обласної організації Національної Спілки художників України та Волинського земляцтва у Києві. Фактично, урочистість перетворилася на неформальне зібрання волинян: «місцевих» — тих, які приїхали з Луцька (мистецтвознавець Зоя Навроцька, викладач університету Ірина Констанкевич, мистецтвознавець, упорядник альбому Олег Сидор...) і «діаспорних» — тих, які живуть тут (головний редактор «Дня» Лариса Івшина, народний депутат Володимир Карпук, режисер Сергій Архипчук, заслужена артистка України Світлана Мирвода...), повідомляла газета “День”.

Довідка.

Карел Якубек – єдиний волинський художник, нагороджений орденом «За заслуги ІІІ ступеня».

Карел Якубек народився в Ужгороді. Одним із його перших учителів був талановитий художник Михайло Розенберг. Подальше мистецьке вдосконалення він набув у «Вільній академії мистецтв» міста Надьбанья (тепер Бай-Маре, Румунія), а згодом — і у Будапештській академії мистецтв.

Жанровий діапазон митця складають портрети, краєвиди, композиції. Хоча, як зазначають мистецтвознавці, пейзажне малярство стало ключовим у доробку майстра: гірські панорамні краєвиди, зігріті присутністю людини, передані широкою колористичною палітрою з віртуозною технікою зображення.

Карел Якубек у 1964 році переїхав до Луцька, і з того часу його життєвий та творчий шлях нерозривно пов’язаний із облцентром Волині.

1923 10.12 - народився в м. Ужгород Закарпатської області. Україна.

1943-1944 - навчався в художній школі Бая-Маре.Руминія.

1945-1946 - навчався в Ужгородському художнньо-промисловому училищі.

1964 - член НСХУ.

6 республіканських, регіональних та міжнародних художніх виставок, зокрема:

1968 - зональна виставка, Львів , Україна.
1980 - "Виставка творів західних областей України ", Москва, Росія

10 персональних виставок, зокрема:

1980 - "Виставка творів художників західних областей України ", Москва, Росія.
1969 - виставка волинських художників, Люблін, Польща.
1999 - Луцьк.
2003 - Луцьк, до 80-річчя художника.
2006 - Київ

1999 - присвоєно почесне звання Заслуженого художника України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.