Вчені уточнили розміри найнебезпечнішого для землян астероїда

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.01.2013 13:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19458

Вчора о 13:43 за Києвом астероїд Апофіс пролетів на відстані 14,46 мільйона кілометрів від нашої планети: телескоп Гершель склав температурну карту і уточнив розміри астероїда.

З цієї, за космічними мірками невеликої, відстані дослідникам удалося провести необхідні розрахунки.

Згідно з даними з телескопа Гершель, астероїд виявився дещо "товщим", ніж вважалося раніше: якщо попередні оцінки середнього діаметра малої планети давали значення 270 плюс-мінус 60 метрів, то сьогодні з’ясувалося, що "товщина" астероїда приблизно 325 плюс-мінус 15 метрів.

"Збільшення діаметру на 20% дає збільшення наших оцінок маси й обсягу астероїда на 75%", - заявив Томас Мюллер з Інституту позаземної фізики, який керував аналізом даних Гершеля. Теплова карта Апофіса дозволила науковцям дати нові оцінки його альбедо, відбивної здатності. Виявилося, що астероїд темніший, ніж вважалося: він відбиває тільки 23% світла, при тому, що колишні оцінки давали 33%. Ці дані дозволять краще прогнозувати зміну орбіти Апофіса за рахунок ефекту Ярковського, пов’язаного з нагріванням і охолодженням небесного тіла.

Зазначимо, астероїд Апофіс є найбільш серйозною з відомих науковцям космічних загроз. У 2029 році, за розрахунками фахівців, астероїд пройде на відстані приблизно 37,5 тисячі кілометрів від Землі, що відповідає висоті розміщення геостаціонарних супутників.

Науковці не виключають, що опинившись у безпосередній близькості від Землі, Апофіс може змінити свою орбіту так, що при наступному зближенні з планетою в 2036 році може зіткнутися з нею.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.