Китайський IT-гігант випустить смартфон на Firefox OS

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.01.2013 15:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19460

Перші мобільні телефони на основі Firefox OS можуть вийти на європейський ринок до кінця 2013 року, повідомляє Bloomberg із посиланням на Чена Ліксіна, голову північноамериканського підрозділу ZTE.

Саме цей китайський виробник готовий поставляти такі пристрої.

Зазначимо, що ZTE перебуває на четвертій сходинці рейтингу виробників мобільних телефонів. У третьому кварталі минулого року у світі було продано 16,7 млн телефонів цієї компанії, що дозволило їй, за відомостями Gartner, зайняти 3,9% ринку. Крім того ZTE є другим за величиною виробником телекомунікаційного обладнання у Піднебесній після Huawei.

Ліксін повідомив про те, що переговори з європейськими операторами про виведення пристроїв на ринок, уже почалися.

Менеджер ZTE не назвав конкретні компанії, але серед партнерів можуть виявитися німецька Deutsche Telekom та іспанська Telefonica, які зацікавлені у відкритих мобільних платформах, до яких належать Firefox OS, яка базується на ядрі Linux.

Однією з цілей, яку ZTE переслідує із Firefox OS, є отримання незалежності від Google, чия операційна система зараз використовується у смартфонах ZTE та більшості інших смартфонів планети. За інформацією IDC, Android належить 75% світового ринку смартфонів.

Варто зазначити, що ZTE вже не перший виробник, який хоче відійти від монополії Google Android. Найбільший виробник смартфонів Samsung Electronics має намір налагодити випуск смартфонів на платформі Tizen, яка також ґрунтується на відкритому ядрі.

Після купівлі Motorola Mobility у травні минулого року корпорацією Google партнери пошукового гіганта та розробника Android стали турбуватися про те, що вони будуть або зовсім позбавлені найбільш інноваційної частини функцій, або будуть отримувати їх пізніше, позбавляючись від конкурентних переваг. Тим не менше, пізніше стало відомо, що Google цікавили лише патенти Motorola.

За прогнозами Strategy Analytics, компанії Mozilla та ZTE можуть завоювати 1% світового ринку смартфонів за підсумками 2013 року у випадку успішного старту нової платформи.

Про розробку власної мобільної платформи компанія Mozilla, яка відома перш за все своїм браузером Firefox, оголосила у липні 2011 року. На рік пізніше був презентований прототип смартфона на її основі. Продавати пристрої планується, перш за все, у країнах, що розвиваються. Почати планується з Бразилії, де перший гаджет очікується вже найближчим часом.

Раніше повідомлялося, що компанія Canonical, розробник дистрибутивів Linux для комп’ютерів та серверів, випустить мобільну операційну систему Ubuntu.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.