Хроніки “покращення”. Уряд “покращив” роботу інтернет-магазинів

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.01.2013 18:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19464

Мінекономрозвитку надало роз’яснення щодо роботи інтернет-магазинів, з якого випливає, що підприємці, які працюють через Мережу, повинні укладати зі споживачами договори купівлі-продажу.

Як пояснили у відомстві, зазначені правила затверджені відповідно до Закону "Про захист прав споживачів", яким передбачено укладення договору на відстані.

"Договір, укладений на відстані, - договір, укладений продавцем зі споживачем за допомогою засобів дистанційного зв’язку, до яких, зокрема, відноситься і мережа інтернет", - йдеться у листі.

Варто зазначити, що вимоги правил продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями, були затверджені наказом Мінекономіки ще у 2007 році. Проте досі в законодавстві немає терміну "інтернет-магазин", що створювало певну колізію.

Тепер же суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю за допомогою мережі інтернет, повинні керуватися вимогами зазначених правил і роз’ясненнями міністерства.

Від “Аратти”: як відомо, торгівля через інтернет - транснаціональна. Тобто, за допомогою платіжної картки громадянин України може придбати товар у магазині на території будь-якої держави: США, Китаю чи, наприклад, Росії або Грузії.

З іншого боку, громадянин США, Росії, Китаю, чи Бразилії тощо, може так само придбати товар в українській інтернет-мережі.

Отже, як бути з договором купівлі-продажу, який нині є обов’язковим для продавця? Чи може продавець примусити покупця із іншої держави укладати договір, юрисдикція якого не розповсюджується на територію іншої держави? А може у такий спосіб проФФесіонали Азарова намагаються перекрити громадянам України гарантоване Конституцією право вільного вибору товару чи послуги? Чи може у такий спосіб урядовці "здійснюють" задекларовану політику протекціонізму вітчизняних виробників послуг на зовнішніх ринках, унеможливлюючи їхню діяльність за межами держави?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.