Сумнівне голосування. Регіонали протягнули звільнення Арбузова і призначення Соркіна

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.01.2013 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19467

Сьогодні чергова спроба призначення голови НБУ стала результативною для Партії регіонів. Але сумніви у легітимності голосування - залишилися.

Перед голосуванням за постанову про звільнення з посади глави НБУ Сергія Арбузова спікер Володимир Рибак не зробив традиційної об’яви про відсутніх на засіданні нардепів і не віддав розпорядження про блокування їхніх терміналів для голосування. Після голосування Рибак пояснив, що такої вимоги немає у Регламенті і, мовляв, він, як головуючий має дотримуватися норм цього закону.

Також не була виконана формальна процедура голосування про внесення цього питання у порядок денний пленарного засідання, оскільки воно було відхилено парламентом вчора.

Рибак не пояснив нардепам причину чергового голосування за вже відхилений проект постанови: чи Президент вніс нове подання, чи існують інші законні підстави для повторного голосування. Натомість перед тим, як поставити постанову про звільнення Арбузова на голосування, голова парламенту зазначив, що у зв’язку з тим, що кадрові питання не вимагають додаткового внесення до порядку денного, депутати можуть голосувати за це питання. Численні протести
опозиції до уваги не були взяті. Проект постанови було поставлено на голосування без обговорення.

В результаті "за" звільнення Арбузова проголосували 197 карток регіоналів, 31 – комуністів та 9 позафракційних. Опозиція не брала участі у голосуванні.

Без голосування за внесення у порядок денний було поставлено на розгляд проект постанови про призначення Ігоря Соркіна на посаду голови Національного банку.

За пропозицією Рибака, підтриманою більшістю карток нардепів, зазначений проект постанови було розглянуто за скороченою процедурою.

"За" проголосувала 231 картка народних депутатів: кандидатуру Соркіна "підтримали" 187 карток регіоналів, 31 депутат від КПУ та 13 позафракційних. Після голосування Нардеп Сергій Тігіпко сказав, що нібито йому і Світлані Фабрикант голосувати заважали опозиціонери і попросив спікера зарахувати їхні голоси на підтримку голови НБУ.

Як повідомлялося раніше, з 25 грудня Ігор Соркін виконує обов’язки глави Нацбанку замість Сергія Арбузова, який був призначений першим віце-прем’єр-міністром.

Соркін народився 3 березня 1967 року в Донецьку. Працював начальником відділу банківського нагляду Донецького облуправління НБУ. З 2010 року перейшов на роботу до правління НБУ. У 2011 році став держслужбовцем 3-го ранґу.

Соркін задекларував 2 млн 218 тис 820 гривень доходу у 2012 році.

За інформацією, оприлюдненою у ЗМІ, батько Соркіна В’ячеслав Соркін працює в російському "Газпромі".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.