Вчені знайшли по сусідству з Сонцем найдавнішу зірку Всесвіту

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 11.01.2013 19:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19476

Астрономи визначили вік найдавнішої зірки у Всесвіті. Як це не дивно, світило, яке утворилося незабаром після Великого вибуху, розташоване не в далеких галактиках, а фактично по сусідству з нами.

Зірка, що отримала індекс HD 140283, знаходиться всього в 186 світлових роках від Сонячної системи і вже більше століття знайома астрономам.

Вже давно відомо, що цей об’єкт цілком складається з водню і гелію, а значить, сформувався в епоху раннього Всесвіту. Пізніші зірки мають у своєму складі більш важкі елементи. Не так давно Говарду Бонду з університету Пенсільванії і його колегам вдалося досить точно визначити вік зірки.

Про це дослідники повідомили 10 січня на засіданні Американського астрономічного товариства в Каліфорнії.

З початку вчені уточнили відстань до зірки. Для цього вони використовували 11 наборів спостережень, зроблених телескопом Hubble у період з 2003 по 2011 рік. У спостереженнях використовувався датчик системи точного наведення, який вимірює положення об’єктів відносно інших світил. Дізнавшись відстань і яскравість зірки, астрономи змогли з високою точністю розрахувати її світність.

Потім команда скористалася тим, що HD 140283 знаходиться на тій стадії розвитку, коли запас водню в її ядрі практично вичерпаний. Розрахунковий вік зірки склав 13,9 мільярда років.

Зазначимо, що це більше ніж вік Всесвіту, який виник 13 770 мільйонів років тому. Річ у тім, що статистична похибка останніх вимірювань становить ± 700 мільйонів років.

Таким чином, зірка сформувалася як мінімум 13,2 мільярда років тому, що цілком вписується в існуючі космічні моделі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.