Активність нової Ради: конструктив чи «законотворча інфляція»?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.01.2013 19:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19477

У 2013 році депутати нового скликання Верховної Ради вже встигли зареєструвати понад 120 законопроектів. До нового року – близько двохсот.

До нового року – близько двохсот. Політологи і юристи, однак, вказують на «законотворчу інфляцію». Фахівці застерігають, що серед масиву ініціатив депутати намагаються замаскувати лобістські законопроекти, які представляють інтереси окремих впливових людей і в результаті вилізуть боком українському суспільству.

Понад триста законопроектів зареєстрували депутати нового скликання. І рекордсменами-законотворцями громадянська мережа ОПОРА називає комуніста Петра Симоненка, позафракційного Сергія Міщенка та бютівців Юрія Одарченка, Андрія Павловського, Миколу Томенка та Володимира Яворівського. УДАР, згідно з рейтингами організації – посередині, а от регіонали і свободівці поки що «пасуть задніх».

Тим не менш, активність у Верховній Раді носить швидше декларативний характер, вважає юрист Тетяна Монтян. За її словами, жодного «корисного» серед зареєстрованих законодавчих ініціатив вона не бачить.

«Це або тролінг: всілякі «мови» і «національність у паспорті». Або повна «брєдятіна» – як стосовно ЖКГ», – зазначає юрист.

За кого голосували – того і терпіть?

Регіонал Вадим Колесніченко до таких закидів стосовно законотворчості депутатів ставиться філософськи.

«Це – право депутата. Він є суб’єктом законодавчої ініціативи. А якщо він дурниці пише, а не законопроекти, то це відповідальність суспільства: такого кандидата в депутати вони обрали», – переконаний він.

«Батьківщина» закиди в неефективності на свою адресу відкидає. Вона вже встигла подати всі законопроекти, які обіцяла своїм виборцям: всього вісімдесят штук, зауважує у коментарі Радіо Свобода один із найактивніших у цьому плані депутатів цієї політичної сили Андрій Павловський. Зокрема, вони пишуть закони про податок на розкіш, відновлення у Києві районних рад та зміни до розрахунку прожиткового мінімуму.

«Кожен фахівець у нас пише в тій галузі, в якій розбирається. Така ось метода. І кожен повинен підготувати певну кількість законопроектів», – пояснює Павловський.

Корисні ініціативи можуть «загубитися» в регламенті – політолог

Є законодавчі ініціативи, а є регламент – не факт, що «корисні» законопроекти не загубляться у процедурних нетрях, застерігає політолог Віктор Небоженко. Він говорить про знецінення законодавчих ініціатив, і застерігає, що серед великої кількості зареєстрованих законопроектів зможуть щось «пропхнути».

«По-перше, йдеться про зміни в бюджеті, зміни у списку неприватизованих підприємств, про різні інвестиційні гарантії, зрештою, щодо Митного Союзу», – пояснює Небоженко.

А між тим незабаром почнуть «виринати» різні сумнівні законопроекти, які вносили депутати минулого скликання, застерігає політолог Олександр Палій. Як приклад він наводить законодавчу ініціативну щодо легалізації носіння зброї.

«Створюються «феодальні армії» для органів державної влади, – говорить він.– По суті, у кожного органа державної влади, у кожного «феодала» – або чиновника, або олігарха – буде своя армія».

Тим часом, навіть деякі ухвалені минулим скликанням Ради законопроекти – наприклад, щодо діяльності благодійників – донині не дочекались ані підпису Президента, ані його вето.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.