Хроніки дерибану. Чиновники Київщини “косять зелень” з землі під “сінокоси”

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.01.2013 19:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19482

Правоохоронці врешті помітили надприбутковий чиновницький “бізнес”.

Заступник голови відділу по боротьбі зі злочинами у сфері земельних відносин та на фондовому ринку Головного управління по боротьбі з економічною злочинністю в Київській області Руслан Петренко розповів, що чиновники роздають землю під забудову поблизу Києва та в області під виглядом пасовищ і сінокосів.

"Співробітникам нашої служби по боротьбі з економічними злочинами традиційно доводиться розкривати махінації чиновників з землею. Ті, намагаючись відшукати "ласі" шматочки і замести сліди, проявляють неабияку фантазію. У хід іде лісовий фонд, землі якого на папері перетворюються на пасовища і сінокоси", - повідомив він ZN.UA.

Видання повідомляє, що зокрема, минулого року обласною прокуратурою було порушено кримінальну справу стосовно посадових осіб Обухівського райвідділу земельних ресурсів за фактом вчинення ними службового підроблення та зловживання службовим становищем при відведенні двом громадянам земельних ділянок загальною площею 1,8150 га для ведення особистого господарства в межах Старобезрадичівської сільради.

У документах земельні учасники фігурували як сінокоси. Насправді вони належали до земель лісогосподарського призначення і були в користуванні ДП Київське лісове господарство. Чиновники без проведення вилучення та зміни цільового призначення погодили сумнівний проект, а збиток склав 1,47 млн грн.

Крім того, було порушено кримінальну справу за фактом підроблення та зловживання службовим становищем службовцями цього ж райвідділу земельних ресурсів при відведенні п’яти громадянам земельних ділянок загальною площею 5,1728 га для ведення особистого господарства в межах тієї ж Старобезрадичівської сільради. Їхня експертна грошова оцінка склала 3,72 млн грн. Слідство триває.

Було порушено ще одну кримінальну справу проти службовців Обухівського райвідділу земресурсів при відведенні 12 громадянам земельних ділянок загальною площею 11,49 га для ведення особистого сільського господарства. Земельні ділянки значилися сінокосами, хоча належали до лісового господарства. Експертна оцінка вибулих з держвласності земель склала 9,28 млн грн.

Раніше повідомлялося, що в Україні від продажу наділів несільськогосподарського призначення в державний і місцеві бюджети в 2012 року надійшло 886 млн грн, у тому числі до держбюджету - 83,1 млн грн.

Всього за 11 місяців 2012 року в Україні продано 2 тис. 884 земельних ділянки загальною площею 1,6 тис. га вартістю 812 млн грн, з них на земельних торгах - 128 наділів площею 46,77 га вартістю 29,3 млн грн. Крім того, за цей період на земельних торгах продано прав оренди на 629 ділянок загальною площею 9,9 тис. га вартістю 35,2 млн грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.