Нардепи від ПР “забули” сформувати представництво в ПАРЄ

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.01.2013 10:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19487

На січневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) українська опозиція швидше за все не матиме широкого представництва, оскільки Верховна Рада не поновила свою делегацію в ПАРЄ.

У ключових комітетах асамблеї, де обговорюватимуть підсумки парламентських виборів в Україні, зовсім не буде опозиціонерів.

21-25 січня в Страсбурзі відбудеться сесія ПАРЄ - перша після виборів в Україні, які розкритикувала світова спільнота, зокрема й місія Парламентської асамблеї. Від України в сесіях ПАРЄ беруть участь 12 депутатів, які повинні представляти всі політичні сили. Однак на цей раз в українській делегації вперше може практично не опинитися членів опозиційних фракцій, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Існує процедура затвердження делегацій, щоб пройти всі її етапи до початку сесії, нам потрібно передати у Страсбург список депутатів не пізніше 14 січня", - розповіли виданню у секретаріаті Верховної ради (ВР). В іншому випадку в ПАРЄ залишаться акредитованими члени колишньої парламентської делегації з числа депутатів, переобраних в Раду нового скликання.

У Партії регіонів (ПР) офіційно декларують готовність оновити делегацію. На погоджувальній раді Верховної ради 9 січня голова ВР Володимир Рибак заявив, що це повинно стати пріоритетним завданням на минулому пленарному тижні. Для оновлення складу делегації не потрібно голосування у сесійній залі, достатньо рішення Комітету з міжнародних справ, яке потім необхідно підтвердити на нараді керівників ВР і голів фракцій.

Однак у профільному комітеті зіткнулися з проблемою при прийнятті, здавалося б, формального документа. "Ми погодили склад делегації зі всіма фракціями, в середу провели засідання, щоб затвердити його, але не було кворуму - не прийшов жоден представник ПР", - розповів 1-й заступник глави комітету з міжнародних справ Валентин Наливайченко (УДАР). Членами ПР є 9 Із 16 членів комітету, 9 регіоналів.

Представники ПР, що відповідають за взаємодію з Радою Європи, спростовують припущення про навмисне блокування даного рішення. "Нам самим хочеться оновити делегацію У нас буде більш сильне і авторитетне представництво", - заявила депутат Юлія Льовочкіна (ПР). "Ми навіть не рахували, скільки там буде наших, скільки не наших Але опозиція буде представлена.», - додав регіонал Іван Попеску, який очолював делегацію в ПАРЄ минулого скликанні Ради.

Тим часом затримка з переформатуванням українського участі в ПАРЄ, незалежно від її причин, вигідна чинній владі. Більшість українських опозиційних депутатів, які раніше працювали в ПАРЄ, не переобрані на минулих виборах. Право участі в січневій сесії зберігає лише Сергій Соболєв, а також має статус заступника члена делегації ВР в ПАРЄ Мустафа Джемілєв (обидва - "Батьківщина").

Фракції УДАР і «Свобода», без оновлення складу делегації ВР в ПАРЄ не будуть представлені в Страсбурзі. Більш істотним є дисбаланс представництва влади і опозиції в ключових постійних органах ПАРЄ. У противників ПР не залишається свого представника в моніторинговому комітеті і бюро ПАРЄ, оскільки колишній заступник глави делегації від опозиції Ольга Герасим’юк не обрана до нової Ради, тоді як члени делегації від ПР і КПУ переобрані в повному складі.

Правила ПАРЄ дозволяють Україні зберігати колишню делегацію протягом півроку, однак її оновлення відбудеться раніше, запевнив Іван Попеску. Тим часом офіційному Києву вигідно заблокувати роботу опозиції навіть на одну січневу сесію, в ході якої комітети ПАРЄ будуть коротко обговорювати підсумки виборів в Україні і звіт спостережної місії ПАРЄ на цих виборах.

Формально у ВР залишається шанс вирішити проблему 14 січня.

Голова комітету Ради з питань європейської інтеграції Григорій Немиря ("Батьківщина"), розповів, що схожа ситуація склалася і з формуванням делегацій України в комітеті парламентської співпраці Україна-ЄС, і в роботі "Евронеста" (асамблея Європарламенту і парламентів східних сусідів Євросоюзу ). Вони повинні бути затверджені 10 січня, але зробити цього не вдалося - ПР не подала свої кандидатури. "Враховуючи схожу ситуацію щодо співпраці з Європарламентом і ПАРЄ, складається враження, що це - умисне блокування", - вважає Немиря.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.