Я - не, і хата - не моя. Нацкомпослуг каже, що тарифи підвищувати буде Азаров

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.01.2013 13:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19492

Відомості про те, що Нацкомпослуг має намір підвищити тарифи на комунальні послуги на 30%, не відповідають дійсності, заявили у відомстві.

Регулятор повідомив про наміри передати підвищення тарифів у відання Кабміну.

"Наведені низкою видань розрахунки були зроблені Нацкомісією влітку 2012 року в рамках виконання завдань з приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Восени 2012 року розрахунки були передані в Кабінет міністрів України для погодження. Підрахунки показали, що доведення тарифів до рівня покриття буде достатньо значним і відчутним для населення. Оскільки соціальний захист населення - це один із пріоритетів державної політики, графік коригування тарифів було відхилено".

Так, регулятор пояснив, що є два різних терміни: економічно обумовлений тариф - ціна, яка повинна бути, і тариф оплати за надану послугу - те, що оплачує населення. Наразі, за повідомленням відомства, ці дві величини не збігаються.

Станом на 14 січня 2013 року, за підрахунками Комісії, в середньому в країні економічно обґрунтований тариф становить 325 грн/Гкал (чинний - 227 грн/Гкал). У сфері водопостачання середня економічно обґрунтована вартість куба води для громадян 5,97 грн, а чинна - 3,63 грн за кубометр. Наголошується, що покриття різниці з бюджету є державною політикою.

Наразі регулятор розробив і вніс у Кабмін проекти документів, за якими саме уряд буде визначати рівень зміни тарифів і їх графік.

Нагадаємо, що раніше в ЗМІ повідомлялося, що за розрахунками, наданими уряду Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сфері комунальних послуг, тарифи мають зрости в середньому на третину.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.