«Хімія» міністрів проти «зовнішньополітичної самотності» України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.01.2013 15:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19495

Триває візит в Україну російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

У неділю у Чернівцях попри пікети ВО «Свободи» він разом із очільником МЗС України Леонідом Кожарою затвердили план міждержавної співпраці на рік. Серед іншого обговорювали участь України в урегулюванні конфлікту в Придністров’ї та можливе пожвавлення економічної взаємодії з Митним союзом. Українські експерти, втім, не впевнені, що найближчим часом держава кудись інтегрується і радять зосередитися на конкретних проектах.

Міністри закордонних справ України та Росії підписали план співпраці між державами на поточний рік. Для цього очільник російського МЗС Сергій Лавров приїхав у Чернівці.

Потрапити до приміщення університету, де відбувалася зустріч міністрів і засідання Підкомітету з міжнародного співробітництва, який розробляв план співпраці, Лаврову намагалися завадити представники радикально налаштованої громадськості. Під гаслом «Майбутнє України – в Європі» вони перекривали рух транспорту по вулиці, однак зустріли опір з боку міліції, тому що в суботу Окружний адміністративний суд задовольнив позов Чернівецької міської ради та заборонив на час візиту проведення будь-яких зібрань у місті. Один з учасників пікету депутат-свободівець Руслан Зелик стверджує, що в процесі протистояння його побили.

Під час зустрічі міністри обговорювали питання щодо правового оформлення українсько-російського кордону, спрощення перетину кордону громадянами обох країн, а також щодо участі обох країн у врегулювання замороженого конфлікту в Придністров’ї. Про це Радіо Свобода повідомив заступник голови департаменту інформаційної політики МЗС Василь Зварич. «Це є одним із основних пріоритетів нашого головування в ОБСЄ», – пояснив він.

Український міністр Леонід Кожара налаштований оптимістично: після засідання підкомітету розповідав журналістам про «особисту хімію» між собою і російським колегою та висловив сподівання на поглиблення співробітництва. А той в свою чергу на одному з брифінгів висловив думку, що поглиблення зв’язків України із Митним Союзом не суперечить євроінтеграції, а доповнює її.

І Росії, і Заходу Україна зараз не дуже потрібна – політолог

Україна зараз – у такій ситуації, коли вона не може мати один вектор зовнішньої політики, погоджується із Лавровим політолог Олеся Яхно. За її словами, Україна перебуває у стані «зовнішньополітичної самотності».

«І Захід, і Росія зараз не настільки зацікавлені в Україні, як це може здатися на перший погляд. В кожного – свої першочергові проблеми: у Росії – це непроста внутрішньополітична ситуація, не так активно і ефективно відбувається інтеграція навіть Казахстану і Білорусі. А на Заході, і це не є таємницею, на зовнішню політику накладає відбитки економічна криза», – зауважує експерт.

Вступити до економічного альянсу із країнами Митного Союзу Україну може таки змусити економічна криза – якщо вона розвиватиметься тут швидко, уряд буде змушений іти на поступки, вважає експерт Інституту світової економіки НАН Олександр Шморгун.

Замість загальної декларованої інтеграції Україні варто було б зосередитися на конкретних проектах, радить він у коментарі Радіо Свобода.

«Ну, наприклад, співробітництво з країнами Східної Європи, які зараз також перебувають у гострій економічній кризі, або з Іспанією та Італією, які в першу чергу потребують зараз розв’язання своїх економічних проблем, – пояснює Олександр Шморгун. – І аналогічно – розробка і втілення конкретних бізнес-програм і бізнес-проектів не в межах певних союзів з Росією, а з певними регіонами Росії і конкретними економічними структурами в її межах».

Наступна зустріч міністрів і продовження їхніх переговорів із означених питань запланована на другу половину 2013 року на території Російської Федерації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.