СБУ слідкує за ЗМІ. Проффесійно

Автор/джерело -  © Ліга



Дата публiкацiї - 17.01.2007 19:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1950

Сьогодні речниця СБУ Марина Остапенко щиро зізналася, що у справі із незаконним прослуховуванням Голови Верховної Ради України Олександра Мороза - ситуація кепська. Мабуть, жодних ідей. За ЗМІ слідкують.

СБУ розраховує, що через ЗМІ вдасться вийти на людей, причетних до прослуховування телефонних розмов спікера ВР Олександра Мороза.

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

За її словами, на даний момент СБУ не робить ніяких гучних заяв із цього приводу. "Ми поки що спостерігаємо за тим, як ті або інші ЗМІ реагують на цю подію, яким чином подається інформація, і робимо відповідні виводи", - сказала Остапенко.

Вона підкреслила, що, можливо, ті, хто організував прослуховування, більше всього говорять про це. Остапенко пояснила, що інформація, кому належить те або інший засіб масової інформації, не є таємницею, тому з реакції ЗМІ можна робити певні виводи.

Прес-секретар сказала, що на даний момент кримінальна справа по прослуховуванню Олександра Мороза не порушена. "СБУ поки що не порушила справу", - сказала Остапенко. Вона також повідомила, що на даний момент СБУ невідомо, хто здійснював прослуховування спікера ВР.

Нагадаємо, фракція Соціалістичної партії України вимагає негайно заслухати в парламенті звіт керівників силових відомств і Генеральної прокуратури України з приводу незаконного прослуховування посадових осіб країни.

Від “Аратти”: постійні викиди у медійний простір записів телефонних розмов українських політиків, про які б вони ладні не згадувати публічно - вже стали повсякденним явищем. До речі, як і у більшості демократичних країн. Ми маємо на увазі не тільки і не стільки останній “тайпгейт” за участю Мороза.

Щодо нього, можемо нагадати, що перший прецедент у цій царині належить саме йому. Бо із оприлюднення записів розмов у кабінеті Президента Кучми в Україні була започаткована така традиція. І Олександр Мороз може цим вчинком пишатися, бо у такий спосіб суспільство отримало інформацію щодо вбивства журналіста Гонгадзе, а влада отримала наглядний урок: все таємне може стати наочним. Нагадаємо також, що соціалісти першими запропонували нагородити майора Мельниченка найвищою державною відзнакою.

Завдяки медіа виборці дізналися й про існування паралельного серверу і махінації штабу Януковича, єдиного кандидата від влади, під час виборів Президента. І це суттєво вплинуло на підсумок голосування.

Чи сприяє це розвитку демократії? Судіть самі.

Чи можна вважати співучасниками злочину, яким в Україні вважається незаконне прослуховування, ЗМІ, що цю інформацію оприлюднили? А може це - стан необхідної оборони суспільства? Адже, в Україні поки що просто не існує розуміння, що таке публічна особа. І не може бути поганого Мельниченка і гарного Мельниченка в залежності, чий голос звучить на плівці....

Що ж стосується технічних можливостей для такого зняття інформації - то журналістам далеко до СБУ. А те, що ЗМІ, на свій страх і ризик подає подібну інформацію, абсолютно не є правовою підставою для оперативно-розшукових заходів стосовно іхнього персоналу. Як і опозиційність того чи іншого видання. Бо саме із “спостереження і документування”, не без участі СБУ, розпочинався злочин проти Георгія Гонгадзе.

А може останній “тайпгейт” - тільки привід? Може вже розпочинається операція “Гонгадзе-2”?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.