Олесь Санін завершив зйомку нового художнього фільму

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.01.2013 04:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19503

Український режисер Олесь Санін на студії PRONTO FILM завершив зйомку нового художнього фільму «Поводир, або Квіти мають очі». Він же є й автором сценарію до фільму.

В основу сюжету «Поводиря» - реальний факт 1934 року, коли всіх кобзарів та лірників (а на той час цей рух був розвиненим) етнографічна комісія Академії наук УРСР запросила на з’їзд до Харкова з нагоди Республіканської олімпіади міста і села. Насправді ж більше 200 музикантів завезли до лісу, де й розстріляли.

Над картиною також працювали - оператор Сергій Михальчук, який давно співпрацює з Саніним, художник Сергій Якутович і група художників-постановників під орудою Владислава Одуденка, костюми Гала Отенко, грим Ірина Солодовська. Музику до фыльма напсиала Алла Загайкевич. Асистент режисера - Ольга Годованець.

У фільмі поряд із професійними акторами сліпих кобзарів грали пересічні незрячі люди, яких відібрали для зйомок у кількох українських містах, в тому числі і в Луцьку, зазначає видання «Волинь-Post».

У фільмі «Поводир» американський підприємець Майкл Шемрок разом із своїм десятирічним сином Пітером приїжджає до Харкова, щоб обміняти там трактор на зерно, оскільки в Сполучених Штатах у цей час були великі економічні труднощі. Тут його вербують, він називає себе «американським комуністом» і лишається жити в Україні.

Через деякий час йому до рук потрапляють секретні документи про репресії в Україні Через це американця вбивають, але живим лишається його син Пітер: йому вдається втекти від переслідувачів завдяки сліпому бандуристу Івану Кочерзі.

Пітер стає поводирем бандуриста. Взимку 1934 року сліпця Івана Кочергу разом з іншими кобзарями страчують під Харковом. А Пітер лишається єдиним живим свідком тих трагічних подій…

Кобзарів зіграли й справжні незрячі

У головних ролях знялися Станіслав Боклан (кобзар Іван Кочерга), американський актор Джеф Барел (підприємець Майкл Шемрок), Антон Святослав Грін (у ролі Пітера Шемрока).

Хлопчика–американця, який став жертвою радянської репресивної системи, зіграв правнук відомого політичного в’язня радянських концтаборів Михайла Сороки. В епізодах задіяні також відомий актор Федір Стригун, поет Олександр Ірванець, співачка Джамала.

Перші кадри фільму «Поводир» були зняті у лютому 2012 року. А в червні до Луцька завітала Ольга Годованець — асистент режисера Олеся Саніна. Вона зустрілася з багатьма незрячими лучанами, яким запропонувала спробувати себе в епізодичних ролях. На думку творців фільму, лише такі люди здатні відтворити на екрані образи сліпих музикантів 30–х років.

На зйомки, зокрема, запросили й інваліда по зору з Львівщини, призера Параолімпіади, дзюдоїста Ігоря Засядкевича. Він знімається у сцені боротьби сліпого лірника з енкаведистами.

У фільмі були задіяні і лучани – незрячі Петро Шеверда і Орест Кацюба. Їхніми поводирями були учень Луцької гімназії № 22 Остап Годлевський і учень школи № 19 Андрій Кацюба — син пана Ореста, який у житті також є поводирем свого батька.

У Таракановому форті біля Дубна знімали сцену, в якій кобзарі та лірники збираються на руїнах, обговорюючи запрошення влади на «кобзарський з’їзд», біля озера Базальтове на Костопільщині знімали сцену розстрілу.

Робочі моменти зйомок фільму можна подивитися в фотогалереї студії PRONTO FILM та Ольги Годованець на Facebook.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.