Єдиним фронтом. Регіонали і КПУ виступили на захист нардепів-“піаністів”

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 15.01.2013 10:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19504

У Партії регіонів і Компартії не підтримали ідею введення кримінальної відповідальності для депутатів за порушення(фальсифікацію) процедури голосування.

"Конституція передбачає депутатську недоторканність! Про який тюремний термін може йти мова? Це юридично безграмотно! За такий закон Верховна рада не проголосує!" - заявив газеті "Коммерсант-Украина" заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Юрій Самойленко.

За словами депутата, представники опозиції наполягають на персональному голосуванні, щоб "показати себе борцями за справедливість".

"Це піар-хід! Опозиція сама постійно порушує закон, взагалі відмовляючись голосувати! Або коли йде із залу! Вони самі підпадають під юрисдикцію своєї ініціативи", - вважає Самойленко.

"Є конституційна норма про персональне голосування, і ми її завжди виконували! Цей закон про кримінальну відповідальність для депутатів - це навіть не популізм, а, вибачте, бредятіна якась! Переконаний, що мої товариші по фракції цей політичний маразм підтримувати не будуть", - заявив глава фракції Компартії Петро Симоненко.

Як повідомлялося раніше, лідери опозиційних фракцій внесли до Ради законопроект про введення кримінальної відповідальності за порушення порядку голосування на засіданнях парламенту.

Цей документ вводить кримінальну відповідальність депутатів усіх рівнів за неперсональне голосування. Для народних депутатів передбачається найбільш сувора відповідальність - позбавлення волі від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати державні посади від 3 до 5 років.

Слід зазначити, що фракції "Батьківщина", УДАР та "Свобода" не зможуть ввести кримінальну відповідальність для депутатів без допомоги парламентської більшості. Так, у трьох фракціях опозиції 177 нардепів, а для прийняття законопроекту необхідно як мінімум 226 голосів.

Від "Аратти": тепер стало очевидним, для кого Конституція - закон, а для кого - папірець разового використання. Спеціально для панів регіоналів і їхніх сателітів "псевдоопозиціонерів"-комуністів нагадуємо, що Конституція України - закон прямої дії, який встановлює чіткі права для всіх громадян, а от Кримінальний Кодекс встановлює відповідальність громадян за порушення цього права. За незначні правопорушення, які не становлять великої суспільної загрози - встановлюється адміністративна відповідальність.

А тепер давайте подумаємо: фальсифікація голосування за законопроект становить загрозу всьому суспільству чи ні? Ми думаємо, що це явище не тільки становить величезну суспільну небезпеку, а й наносить відчутну шкоду самому існуванню держави і безпечному проживанню в ній кожного громадянина.

Чи становить загрозу фальшування голосувань в органах місцевого самоврядування? Не тільки загрожує законним інтересам місцевої громади, а й становить потенційну небезпеку для життя та здоров’я кожного громадянина місцевої громади чи регіону, особливо в частині дачі згоди на будівництво певних об’єктів. Зокрема без належного оформлення проектно-технічної документації. Що дедалі частіше трапляється в нашій державі.

Нагадаємо, що за фальсифікацію голосування під час виборів до органів представницької влади КК встановлює кримінальну відповідальність. Виникає питання: чим нардеп відрізняється від громадянина і де, якою нормою Конституції проголошено нерівну відповідальність різних категорій громадян? Виходить, що хтось вже націлився поставити себе над законом і над суспільством?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.