Хроніки “покращення”. Тарифи на тепло формує політика, а не економіка

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.01.2013 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19506

Національна комісія, яка займається тарифним регулюванням заперечує ймовірність підвищення тарифів на тепло і воду найближчим часом і має намір перекласти відповідальність за формування цін на Кабмін.

Експерти водночас прогнозують зростання тарифів на житлово-комунальні послуги для українців саме цього року. Як наслідок, більше людей попросять субсидії, до чого держава може виявитися неготовою.

Чутки про те, що тарифи на тепло і воду зростуть на третину, перебільшені. Про це на своєму офіційному сайті заявила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. При цьому у комісії визнають, що собівартість послуг перевищує ціну, яку нині за них сплачує населення. Також у повідомленні Нацкомпослуг йдеться про те, що відомство підготувало проект постанови, що передає уряду повноваження змінювати тарифи.

Тим часом перший віце-прем’єр Сергій Арбузов днями заявив про намір продовжити переговори щодо нового кредиту із Міжнародним валютним фондом. Місія МВФ повинна прибути для цього до Києва 24 січня. Однак раніше представники фонду неодноразово заявляли, що грошей Україна не отримає, доки не підніме тарифи для населення.

Переговори з МВФ будуть тривати, поки сторони не досягнуть прийнятного для України компромісу, переконаний депутат-регіонал Михайло Чечетов.

«А за уряду Азарова, за Януковича ми угоду з МВФ не підписали, ­– зауважує він. – Тому що на кабальних умовах, на невигідних умовах, на умовах, що не відповідають національним інтересам, ми ­поки що угоду підписувати не будемо».

Щодо зниження тарифів, то в цьому питанні депутат покладав надії на візит російського прем’єра Сергія Лаврова. Однак нині Чечетов наголошує, що тарифи будуть «реальними». Його колега по фракції Владислав Лук’янов, в свою чергу, покладає надії щодо стабілізації тарифів для українців на скраплений газ. Про це він заявив у коментарі Радіо Свобода.

«Якщо тарифи підвищать – то цього року»

Ціна на газ дійсно складає дві третини тарифу на тепло, підтверджує Олексій Кучеренко, колишній міністр з питань житлово-комунального господарства у другому уряді Юлії Тимошенко. За його словами, МВФ не хоче, щоб Україна «проїдала» його гроші на різниці в тарифах, тому без поступок в цьому питанні кредит не дасть.

Але рішення щодо тарифів все одно носитиме швидше політичний характер: в жовтні перед парламентськими виборами обіцяли одне, а вийшло інше, вважає Кучеренко. І пояснює: «Азаров-прем’єр і міністр з питань ЖКГ Близнюк запевняли, що жодних економічних підстав для підвищення тарифів немає. Це були політичні заяви. Навіщо дурити було людей?»

На думку екс-міністра, якщо тарифи підвищуватимуть, то цього року, бо потім не можна – треба буде готувати українців до виборів Президента.

Економіст: чи зможуть люди оформити собі субсидії – під питанням

Підвищення тарифів навряд чи вирішить питання із видатковою частиною бюджету, зауважує старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. За його словами, під питанням залишається платоспроможність населення: люди будуть змушені звертатися по субсидії, але тут їх може чекати велике розчарування.

«Не може бути більше 15% від доходів родини плата за комунальні послуги. Але на сьогоднішній день є певні проблеми із отриманням субсидій, бо це тривалий процес, і він досить потужно діє на нерви тим, хто його проходить», – зазначає Жолудь.

Оптимізму щодо домовленості із Росією про зниження ціни на газ експерт, однак, не розділяє. У всякому разі, якщо йдеться про короткотермінову перспективу. Так само і щодо альтернативних джерел: побудувати потрібні LNG-термінали для скрапленого газу до того часу, коли треба буде приймати рішення щодо кредиту МВФ, Україна, на думку Олександра Жолудя, не встигне. Та й не вистачить нам цього газу, констатує експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.