Благими намірами... Зворотня сторона заборони куріння

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 15.01.2013 12:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19508

У столичних барах і кафе через місяць з моменту набуття чинності закону про заборону куріння, дозволяють порушити заборону, щоправда, за окрему плату і за спецінструкцією, а також в разі хорошого замовлення і пристойних чайових/

Як пише газета «Сегодня», в одному з пивбарів столиці дозволяють палити в разі замовлення від 150 грн на людину та чайових – 30 грн і більше.

В іншому київському пабі, неподалік від Бессарабського ринку, дозволено курити в туалеті.

Так, отримавши від відвідувачів повторне замовлення, співробітник закладу про прохання покурити, схвально кивнув і провів інструктаж: «Ідіть в дамську кімнату, попіл збивайте в раковину, загашені під водою недопалки – в урну».

Незважаючи на те, що штрафи за куріння серйозні – 170-340 грн для фізосіб і від 1000 до 10 000 для господарів кафе – в столиці будуть продовжувати курити. Так вважає президент асоціації ресторанів України Ольга Насонова. «Для деяких барів клієнти, що курять, – це спосіб виживання. Наведу конкретний приклад: місячний дохід однієї київської кав’ярні становить 400 тис. грн. Після введення закону заклад втратив 20% клієнтів, а це 80 тис. грн. Навіть якщо вони кілька разів на місяць платитимуть максимальний штраф, у будь-якому разі залишаться в плюсі», - пояснює ресторатор.

У свою чергу начальник ЦГЗ київської міліції Ігор Михалко каже, що перевірки проводяться. «За місяць було складено більше 1000 адмінпротоколів», - зазначив Михалко.

А ось один із авторів законопроекту про заборону куріння Євген Царьков вважає, що січень є втраченим місяцем для будь-якої законодавчої ініціативи: «Після свят органи контролю почнуть наводити лад. У Туреччині та Австрії аналогічний закон пройшов адаптаційний період близько трьох місяців. Тому я вважаю, що в громадських закладах Києва повністю заборонять курити уже влітку».

Як повідомлялося раніше, 16 грудня 2012 року в Україні набув чинності закон про заборону куріння в громадських місцях, зокрема, в кафе, барах та ресторанах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.