Австралійські вчені знайшли сліди найдавнішого життя на Землі

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.01.2013 13:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19510

Деякі з найстаріших осадових порід широко зустрічаються на поверхні планети. Одним з таких місць є розташований в північно-західній частині Австралії регіон Пілбара (Pilbara).

Подорожуючи в районі прибережної зони, тут можна зустріти сліди життя, які існувала на планеті приблизно 3,49 мільярда років тому.

До такої думки схиляються учені з університету Старого Домініону (Old Dominion University), які виявили в місцевому пісковику відбитки, які є, судячи з усього, слідами життєдіяльності найдавніших бактерій планети.

У статті, опублікованій за результатами щорічної конференції вчених, що проходила з 4 по 7 листопада в місті Шарлотта, фахівці розповідають, що мова йде про так звані бактеріальні спільноти - ціанобактеріальні мати. Проте, детальне дослідження складу каменів не виявило присутності жирів, білків і тим більше самих мікробів, однак дещо все-таки переконало дослідників у правоті первинних припущень.

Так, було виміряне співвідношення ізотопу вуглецю 12C до 13C. Для джерел, не пов’язаних з органікою, такий показник зазвичай становить 1,99. У цьому ж випадку вміст ізотопу 13C виявився значно меншим, і вищевказаний параметр був зовсім іншим. Це, на думку дослідників, вказує на активність живих організмів, що колись мешкали в цих місцях.

Оскільки вік каменів оцінюється в 3,49 млрд років, науковці пропонують вважати знахідку найдавнішою з виявлених слідів життєдіяльності органіки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.