Чия «волохата рука» тримає Каськіва?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.01.2013 10:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19519

Втриматися на посаді голови Держагентства з національних проектів та інвестицій після скандалу довкола будівництва LNG-терміналу Владиславу Каськову допомогли кругова порука та покровительство з боку голови Адміністрації Президента.

Про це кажуть експерти, коментуючи м’яке рішення урядової комісії, яка розслідувала обставини підписання скандальної угоди, про догану голові Держінвестицій. Ідеться про проект на мільярд доларів, який має на меті подбати про енергетичну незалежність, що його Україна, як виявилося, підписала з лижним інструктором.

Коментуючи результати урядового розслідування, Владислав Каськів сказав: «Моя догана – це ціна, завдяки якій усі українці дізналися, що цей проект є спасінням України в її боротьбі за незалежність».

Утім, невдовзі на сайті Державного агентства з’явилася інформація, що урядова комісія лише порушила «перед Президентом питання про оголошення» Владиславу Каськову догани.

У прес-службі Президента, куди звернулося Радіо Свобода, наразі утрималися від коментарів із цього приводу.

Каськова покарали наче прогульника – Балога

Голова парламентського комітету з боротьбі з корупцією та організованою злочинністю депутат-ударівець Віктор Чумак вважає, що втриматися на посаді Каськову допомогла кругова порука.

«Що, ми не знаємо, що в цьому уряді є кругова порука? Це ж не перший корупційний скандал. І що, в нас хоч за один корупційний скандал хоч один урядовець подав у відставку?» – зазначає він.

Також Віктор Чумак не виключає, що для розслідування діяльності Держінвестагентства може бути створена парламентська слідча комісія.

Колишній міністр з питань надзвичайних ситуацій, а нині позафракційний депутат Віктор Балога на своїй сторінці у мережі Фейсбук зазначив, що «в усіх цивілізованих країнах чиновник, який підписав багатомільйонний контракт з лижним інструктором, швидше пішов би не просто у відставку, а в свідоме забуття, а в нас… доганами карають і клерка, який без поважної причини прогуляв роботу, і високопосадовця, який торгує іміджем держави».

«Каськову нічого не загрожує, доки його друг матиме серйозну владу»

Політичний експерт Тарас Чорновіл вважає, що таким м’яким покаранням Владислав Каськів завдячує покровительству з боку глави президентської адміністрації Сергія Льовчкіна.

«Я взагалі здивований, що йому догану виносять. Бо я думав, що з нього це зійде, як з гусака вода. Каськову нічого не загрожує доти, доки його давній і мало не дитячий друг і покровитель Сергій Льовочкін матиме серйозну владу. Коли ця влада з реальної перетвориться на більш формальну, очевидно, у Каськова почнуться дуже серйозні проблеми», – каже Тарас Чорновіл.

На його думку, національні проекти краще реалізовувати безпосередньо через уряд, а не через спеціальне держагентство.

«Нацпроекти – це такий паразитуючий орган, який щось би мав організовувати, відтягувати на себе фінанси, але він не має механізмів виконання. В уряді у нас також уміють красти і неефективно працювати, але нацпроекти в цьому уряд обганяють», – зазначає він.

У листопаді минулого року Владислав Каськів підписав угоду про співпрацю з іспанською GasNaturalFenosa про будівництво LNG-терміналу для скрапленого газу. Але невдовзі з’ясувалося, що Жорді Сарда Бонвеї, який підписав угоду, не представляє іспанську компанію, а є лижним інструктором. У розпал скандалу Владислав Каськів казав, що готовий подати у відставку, але тепер каже, що чекає «нової потужної хвилі дискредитації за допомогою замовлених повідомлень і провокацій».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.