У Сонячній системі може з'явиться найяскравіша в історії комета

Автор/джерело -  © «Освітній портал»



Дата публiкацiї - 17.01.2007 20:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1952

Вчені спостерігали досить незвичайне астрономічне явище - карликова планета, не дуже давно відкрита відразу за межами Сонячної системи, розпочинає процес трансформації в найяскравішу в історії комету.

Астрономи говорять, що об'єкт 2003EL61 до свого перетворення був великим витягнутим у сторони шматком гірської породи, крім того, цей об'єкт досить швидко обертався навколо своєї осі.

За словами професора Каліфорнійського технологічного інституту (США) Майка Брауна, об'єкт за своїми розмірами та поведінкою схожий на Плутон, що також перебуває на межі Сонячної системи.

Професор Браун говорить, що цей об'єкт цілком може трансформуватися в комету та сприяти цьому будуть два фактори - по-перше, його висока швидкість обертання, а по-друге, його близькість до Сонячної системи та вплив на нього її сили притягання.

2003EL61

EL61 - великий об'єкт: у найбільшому зі своїх радіусів він порівнянний із Плутоном. Це один із найбільших з досить великої кількості крижаних об'єктів, що населяють ту частину Сонячної системи, яка відома як пояс Койпера.

При цьому він дуже незвичайний: період обертання EL61 навколо своєї осі становить лише 4 години, через що він має витягнуту форму. Ймовірно він складається з каменю з дуже тонким шаром замерзлої води на поверхні, при тому, що інші об'єкти поясу Койпера звичайно містять набагато більше льоду.

Об'єкти в поясі Койпера звичайно перебувають на дуже стабільних орбітах, але цей район відомий як своєрідний резервуар, з якого на світ з'являються недовго живучі комети. Час від часу такі об'єкти заходять усередину Сонячної системи та перетворюються на брили льоду й пилу, які стрімко летять та проникають у наші найближчі космічні передмістя.

Що стосується EL61, то, як свідчить комп'ютерна симуляція професора Брауна, орбіта цього тіла надзвичайно нестабільна й згодом повинна привести його в безпосередню близькість до Нептуна. У такому випадку гравітація восьмої планети Сонячної системи розкрутить кам'яний м'яч і запустить його - вже у вигляді комети - або ближче до Сонця, або в хмару Орта на межі Сонячної системи, або взагалі в міжзоряний простір.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.