Аналітики наполягають: девальвація гривні - неминуча

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.01.2013 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19526

Незначне зміцнення гривні наприкінці 2012-го року відбулося не внаслідок ринкових чинників, а лише завдяки інтенсивному втручанню НБУ, вважають в аналітичній групі Da Vinci AG.

У прогнозі групи констатується, що девальвація реального ефективного обмінного курсу (РЕОК) в Україні у 2012 році склала 7,5%. На думку представників НБУ, це означає, що регулятор надав більшу протекцію експорту, ніж за девальвації гривні.

"Однак зміна РЕОК була досягнута за рахунок того, що інфляція в Україні у зазначений період була нижчою, ніж у країнах - основних партнерах", - стверджують аналітики.

На їхню думку, регулятор "збив" курс до кінця року виключно з політичною метою: демонстрації здатності керувати ринком і забезпечити стабільність національної валюти.

"Звертає на себе увагу заява нового голови НБУ Ігоря Соркіна, який заявив, що регулятор продовжить підтримувати стабільність національної валюти. Вважаємо, що на тлі стійкого скорочення ЗВР йому вдасться досягти цієї мети лише у короткостроковій перспективі", - наголошується у прогнозі.

Однак, додають аналітики, якщо ситуація у світовій та вітчизняній економіці до кінця року не змінитися, подібна політика буде мати результатом досягнення пікового тиску на ринку, і як результат, втрату Нацбанком можливості плавної контрольованої девальвації.

"Ми також вважаємо, що теза голови регулятора про необхідність виховувати довіру суспільства до стабільності національної валюти повинна зводитися до прозорості та передбачуваності політики центробанку", - сказано у повідомленні.

Таким чином, продовжують аналітики, дана мета може бути досягнута шляхом встановлення публічних адекватних курсових орієнтирів на короткострокову перспективу, відмовившись від офіційного публічного довгострокового прогнозу.

"У той самий час наголошуємо, що політика підтримки національної валюти будь-якою ціною - помилкова і лише посилює подальший розвиток економічної ситуації", - резюмується в повідомленні.

Нагадаємо, що багато експертів в Україні та за кордоном обіцяють гривні зниження до долара. Зокрема, у Concorde Capital вважають, що країну чекає швидка і контрольована або пізня неконтрольована девальвація. У той самий час, аналітики Світового банку прогнозують, що у 2013 році гривня девальвує до 8,70 грн за $ 1.

Як повідомлялося раніше минулого року українці купили валюти на $ 10 млрд більше, ніж продали. Причому золотовалютні резерви НБУ, який під керівництвом Президента Віктора Януковича зміг у складний рік виборів до парламенту утримати курс гривні на стабільному рівні, опустилися нижче критичного для економіки показника трьох місяців імпорту.

Нагадаємо, що за підсумками грудня золотовалютні резерви Національного банку України зменшилися на 3,3%, або на $ 830,71 млн, хоча у грудні тодішній голова НБУ Сергій Арбузов заявив, що посилення валютного режиму дозволить регулятору наростити резерви/


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.