У справі Литвиненка назріває міжнародний скандал

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.01.2007 21:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1953

Російська Генпрокуратура висунула Скотланд-Ярду ультиматум: дозвіл на допит російськими слідчими Березовського і Закаєва в обмін на дозвід проводити слідчі дії на російській території.

Загострилася ситуація з розслідуванням смерті Олександра Литвиненка, яке ведеться незалежно британською і російською владами.

Лондонська «Таймс» пише про те, що генпрокурор Росії «пред'явив ультиматум» слідчим Скотленд-Ярду, які мають намір ще раз допитати в Москві осіб, що проходять у справі Литвиненка» свідками - Дмитра Ковтуна і Андрія Лугового. Як стверджує видання, Юрій Чайка ставить їм умову - спочатку російські слідчі повинні допитати в Лондоні Бориса Березовського і Ахмеда Закаєва. У справі самого Литвиненка Генпрокуратура запланувала допитати в Британії більше ста осіб.

Колишній резидент КДБ у Великобританії, а зараз історик розвідки Олег Гордієвський був близько знайомий з Олександром Літвіненком; він уважно стежить за розслідуванням його вбивства. У пана Гордієвського є власні джерела інформації у цій справі.

- Чому британські слідчі вирішили ще раз відвідати Москву і знов допитати там фігурантів «справи Літвіненка»?

- Це викликано тим, що російська сторона [раніше] співробітничала погано, вкрай недоброзичливо. Вона не допомагала ні в чому. Вона не надавала можливості розмовляти з тими людьми, з якими хотіли розмовляти англійці. Вони все контролювали. Викликали з в'язниць в’язнів, яких англійці хотіли побачити. Але все це виглядало як велика фальшивка, яку влаштували російські юридичні власті, щоб просто замуляти очі англійцям. Тому, як сказав міністр юстиції, прем'єр-міністр [Великобританії] - їдьте, і знову зробіть спробу, можливо, росіяни схаменуться.

- Як просувається розслідування вбивства Літвіненка?

- Розслідування ведеться вже третій місяць. Все, що було важливого, було знайдено в перші два-три дні. Знайшли нелегала, вбивцю тренованого, що прилетів з Гамбурга першого числа (1 листопада – РС) рано вранці. Він прилетів в [аеропорт] Хитроу по фальшивому паспорту Європейського Союзу для того, щоб пройти непоміченим (в той час, як всі росіяни проходили паспортний контроль по-справжньому). Він пройшов і зник. Він не був в жодному готелі, ніде його не знайшли. Шукали по всьому Лондону.

- Це означає, що він змінив паспорт на інший паспорт країни Європейського Союзу. Того ж вечора, після отруєння Літвіненка, він виїхав (а, можливо, рано вранці наступного дня - це поки що невідомо, але, можливо, англійці вже знають) вже по третьому паспорту. Він зберігав ці паспорти у себе в портфелі в обшивці. Він їх виймав один за іншим, як чекісти працювали в 20-30-і роки. Він зник. Відома тільки його фотографія, коли він пройшов в Хитроу, - його сфотографували апарати, що там встановлені. Була зроблена фотографія його першого паспорта. Другий і третій паспорти невідомо де.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.