Кінець “газової зброї” Кремля. Попит на російський газ впаде

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 16.01.2013 17:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19531

Згідно із дослідженням рейтингової агенції Fitch, у 2013 році продажі російського газу скорочуватимуться.

Зниження закупівель у агенції пояснюють не тільки скороченням попиту на газ через кризу, але й судовими позовами проти російського Газпрому.

У другому півріччі 2012 року продажі російського газу до Європи та країн СНД принесли Газпрому 76% доходів. При цьому обсяги поставок на ці ринки скоротився на понад 50%, - відзначають експерти Fitch.

За даними міністерства енергетики, загалом видобуток газу у Росії цього року скоротився на 2,2%. При цьому Газпром скоротив видобуток на 5,1%. У самій газовій монополії також повідомили, що за 2012 рік експорт скоротився на 8%.

Зниження обсягів постачання газу до Європи викликано не тільки економічної кризою у зоні євро, але й судовими позовами, поданими проти російського Газпрому одразу кількома країнами.

Зокрема, у 2012 році позови проти російського газового гіганта висунули Німеччина, Польща, Литва і Чехія. При цьому чеській RWE вдалося виграти суперечку із Газпромом, і не сплачувати штраф за невідібраний газ.

Після перемоги RWE деякі аналітики заявляли, що Газпрому доведеться переглянути і контракти, укладені із іншими країнами.

Україна також заявила, що у 2012 році майже удвічі скоротила імпорт російського газу у порівнянні із записаними у контракті обсягами. Раніше у Газпромі казали, що такі дії України можуть привести до того, що відповідно до умови "бери або плати", що міститься в україно-російських газових контрактах 2009 року, їй доведеться сплатити штраф.

Негативний вплив на фінансові показники компанії може мати і розслідування щодо діяльності Газпрому на європейському ринку, ініційоване Європейською комісією.

Російський газ не потрібен

Закупівля газу у Європі скорочується через економічні проблеми та зростання попиту на вугілля.

Популярність вугілля в Європі зростає також і тому, що його витісняє із американського ринку більш дешевий місцевий скраплений газ. У 2011 році ціна на скраплений газ у США була у 2,5 рази меншою, аніж ціни на газ у Європі.

Проте США мають найбільші у світі запаси вугілля. За даними ВР на кінець 2011 року вони становили 237 мільярдів тонн. Його надлишки зараз можуть стати у нагоді для Європи.

"Сланцева революція" у США, коли у країні почався промисловий видобуток сланцевого газу, відтермінувала і реалізацію розробки Штокманівського родовища у Росії, адже видобутий на цьому родовищі газ призначався саме для експорту у США.

Через економічні негаразди у Європі скорочується попит не тільки на російський газ. Катар та Нігерія, які експортують до Європи скраплений газ, також скоротили свої поставки. Утім, їм вдалося переорієнтувати поставки на азійські ринки.

За прогнозами Міжнародної енергетичної агенції, до 2035 року на Азію припадатиме майже половина усього енергетичного експорту, причому до чверті світового попиту на енергоносії забезпечить Китай.

Росія запізнилася із виходом на ринки скрапленого газу - кажуть більшість аналітиків. Наприклад, за даними ВР, у 2011 році Росія експортувала 207 мільярдів кубометрів природного газу, і тільки 14 мільярдів кубів скрапленого, у той час, як Катар продав 102 мільярди кубів скрапленого газу і тільки 19 мільярдів кубів природного.

Поки що в Росії є тільки один завод із виробництва скрапленого газу, на який надходить сировина із родовища Сахалін-2. Другий завод будує Новатек спільно із французькою Total. Минулого тижня Газпром та Новатек оголосили про наміри спільно побудувати ще один завод із виробництва скрапленого газу на Ямалі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.