Україна не переходитиме на літній час?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.01.2013 11:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19535

Міністерство економічного розвитку та торгівлі підготувало законопроект “Про порядок обчислення часу на території України”, який передбачає скасування переходу на «літній» час.

Відповідний документ розміщений на сайті відомства.

"Проектом закону на території України запроваджується час другого годинного поясу (київський час) без щорічного переведення годинникової стрілки", - йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

Також пояснюється, що установлення вищезазначеного порядку обчислення часу спрямоване на забезпечення покращення стану здоров’я громадян, підвищення працездатності населення, зменшення кількості аварій.

Вказано, що законопроект було розглянуто та схвалено на засіданні Кабінету міністрів на початку 2012 року. Однак у зв’язку із зміною складу уряду проект потребує погодження із Мінфіном, МОЗ, Мін’юстом, Національною академією наук та Національною академією медичних наук.

У 2011 році щорічну зміну часу скасувала Росія, а потім і Білорусь. Але це не було переходом до стандартного (місцевого або поясного) астрономічного часу. Восени 2011 року Росія "лишилася" в літньому часі, не перевівши годинники на годину назад, таким чином, збільшивши розрив на одну (а подекуди і на дві) години від астрономічного часу.

20 вересня 2011 року Верховна Рада України також ухвалила постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України», якою було скасовано перехід на «зимовий час». Однак менш як за місяць, депутати скасували рішення. Між тим, представники Кабміну не раз заявляли про те, що Україні слід припинити переводити стрілки годинника, аргументуючи це, зокрема, турботою про здоров’я громадян. Дискусія щодо того, в якому часовому поясі має жити Україна, призвели до появи оригінальних ініціатив щодо запровадження в країні регіональних графіків роботи в областях.

Літній час (відомий також як Daylight Saving Time (DST), згідно з його назвою в американському варіанті англійської мови) - місцевий час, який встановлюється на певній території на літній період року. Зазвичай різниться на годину від стандартного (астрономічного) часу, прийнятого на цій території.

Терміни дії літнього часу в Україні вводяться відповідно до рекомендацій Європейської економічної комісії ООН для гармонізації відліку часу на території всієї Європи і довколишніх країн. Перехід на літній час в Україні здійснюється в останню неділю березня о 3-й годині, а перехід на «зимовий час» (тобто переведення годинника на годину назад, чим скасовували літній час) — в останню неділю жовтня о 4-й годині.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.