Світовий банк не поділяє оптимізму українських урядовців

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 17.01.2013 12:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19537

Світовий банк погіршив прогноз зростання української економіки. Водночас, експерти цієї міжнародної інституції очікують помірної девальвації гривні.

Світовий банк переглянув свій прогноз щодо економічного зростання в Україні на 2013 рік.

Експерти банку певні, що зростання українського ВВП у цьому році буде на рівні 2, 2, а не 3,8 відсотка, як прогнозувалося раніше. За оцінками спеціалістів Світового банку, дефіцит платіжного балансу в Україні складе 6,6 відсотка. Водночас, цей показник поступово зменшуватиметься до 2015 року.

Про це йдеться у оновленій доповіді банку, де також прогнозується нова девальваційна межа української гривні – 8, 7 гривні за долар.

"Формальний підхід"

Разом з тим, президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко переконаний, що Світовий банк надто формально, «по книжному» підходить до економічних обрахунків в Україні. «Економісти банку не враховують тіньову економіку в Україні і роблять прогноз виходячи суто з минулорічних показників. А в минулому році у нас же були вибори», - зауважив Охріменко в інтерв’ю Deutsche Welle. За його словами, у рік виборів в Україні, виходячи з політичних мотивів, уряд намагався тримати дефляцію, а як наслідок впав ВВП.

Натомість 2013 року, за прогнозом експерта, уряд вже не стримуватиме інфляцію так жорстко, а це може сприяти економічному зростанню. «Не можна однаково прораховувати економічні показники, наприклад, Німеччини і України. У нас зовсім інші реалії, які не піддаються традиційному сухому аналізу цифр», - переконаний Охріменко.

Погано - як і у всіх

Втім виконавчий директор Міждународного Фонда Блейзера Олег Устенко вважає, що зважаючи на уповільнення темпів росту всієї світової економіки прогноз Світового банку для України щодо зростання економіки на рівні 2,2 відсотка не такий вже й поганий.

«Україна – це експортно орієнтована країна. Якщо уповільнюються світові темпи росту, то зрозуміло, що в Україні теж буде гальмування росту ВВП», - наголосив Устенко. Він вважає, що прогнозований валютний курс 8.7 гривень за долар дозволить перейти до більш гнучкого валютного коридору.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.