Curiosity шукатиме на Марсі воду

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 17.01.2013 14:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19541

Плоский камінь, пронизаний жилами схожого на гіпс світлого мінералу, який свідчить про присутність в минулому води в цьому районі, став мішенню для першого випробування свердла, встановленого на “руці” марсоходу К’юріосіті.

"Свердління каменю буде однією із найбільш складних завдань з моменту посадки (марсохода). Це ніколи не робили на Марсі. Ми сподіваємося отримати багато нової інформації таким чином", - сказав менеджер програми Curiosity Річард Кук.

На маніпуляторі марсоходу в числі інших інструментів встановлене свердло (Powder AcquisitionDrill System - PADS), призначене для отримання зразків з каменю. Свердло цього інструменту діаметром 1,6 сантиметра здатне проникати на глибину в 5 сантиметрів під скельну поверхню.

Отримані при свердлінні зразки кам’яного порошку потім відправляються для дослідження в хімічні лабораторії SAM і CheMin в "череві" марсоходу. Якщо свердло застрягне в камені, марсохід може залишити його і замінити на запасне.

За словами Кука, вчені розпочнуть свердління каменю приблизно через два тижні. Зразки речовини, які вони отримають при цьому, будуть дуже невеликі - не більш за таблетку аспірину.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.