Критика уряду Януковичем - це спроба пограти в “доброго царя”

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 17.01.2013 17:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19545

Зміна уряду відбуватиметься в залежності від соціально-економічної ситуації та посиленню кризи.

Про це сказав професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, коментуючи критику Президента Віктора Януковича на адресу уряду та безпосередньо прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Він наголосив, що Янукович, критикуючи уряд, намагається перекласти всю провину за "провали" із себе на інших.

"Власне тому Янукович і повернувся до конституційної моделі 1996 року, коли насправді всі владні важелі знаходяться у руках Президента, але він все рівно перекладає всю відповідальність із себе на уряд та окремих міністрів, - підкреслив експерт. - Але всі чудово розуміють, що весь цей уряд, його формування, насправді залежить від Януковича. Міністри призначаються без згоди парламенту, окрім прем’єра. І саме Янукович може знімати прем’єра і міністрів в будь-який момент. Укази про реорганізацію міністерств, про скорочення, про укрупнення, про ліквідацію — все це також підписує тільки президент".

Гарань додав: "Тому, звичайно, подібні заяви - це просто маневри, це спроба перекласти на когось відповідальність, спроба пограти в доброго царя".
Водночас, він підкреслив, що незважаючи на критику, найближчим часом президент навряд чи буде змінювати уряд.

"Очевидно, у певний момент, момент "ікс", Азарова знімуть. Коли це відбудеться — інше питання. Все залежатиме від того, як буде погіршуватися соціально-економічна ситуація, - підкреслив Гарань. - Зараз це не робиться лише тому, що якщо знову поставлять якусь нову людину на чолі Кабміну і буде загострення кризи, то є небезпека "спалити" нового потенційного прем’єра".

Експерт підкреслив: "Тому, думаю, це буде відбуватися пізніше, залежно від розвитку соціально-економічної ситуації. А тоді Янукович скаже: "Бачте, ми поставили нових людей, ми модернізуємо уряд, ми будемо реформувати".

Гарань також зауважив, що щодо невиконання реформ, у чому президент звинувачує урядовців, яскравим прикладом є реалізація так званої адміністративної реформи.

"Найбільш яскравим прикладом провалу реформ є так званий планова адміністративна реформа, яка була проголошена 2011, - нагадав він. - Це дуже яскравий приклад того, що не відбувається і за що, безпосередньо, відповідальний сам Президент. Бо якщо тоді було скорочено кількість міністрів та чиновників, то зараз, разом із формуванням нового уряду, ми бачимо, що процес пішов у зворотньому напрямку. Тобто, приймаються абсолютно ситуативні рішення".

Як повідомлялося раніше, сьогодні Янукович розкритикував урядовців, зокрема премєра, за погану роботу. "Микола Янович уникав критичності. Я не можу зрозуміти, як можна виконати план на 25-35%. Це саботаж! Люди втратили відповідальність", - сказав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.