Лавринович не знає, як виконати рішення Страсбурзького суду

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.01.2013 12:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19554

Україна не виконає рішення Страсбурзького суду про поновлення Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України, припустив міністр юстиції Олександр Лавринович.

Експерти зауважують, що виконання рішень цього суду обов’язкове для усіх країн-учасниць Європейської конвенції з прав людини. Відтак, кажуть вони, Україна змушена буде заплатити пеню за невиконання судового рішення, а крім того, Парламентська асамблея Ради Європи може вжити до України санкції.

Україна не зможе виконати повністю рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про поновлення Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України, заявив міністр юстиції Олександр Лавринович, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«У мене є сумнів, що воно може бути виконане по окремих позиціях. Я розумію, що судді мали свої позиції, які вони вирішили покласти в основу цього рішення, але при цьому їх не сильно турбувало, як це може бути вирішено. Тому у мене великий сумнів, що це рішення буде виконане у повному обсязі, як там написано» – сказав Лавринович.

Винятки не дозволяються – Карпачова

Виконання рішень Страсбурзького суду обов’язкове для України, як для усіх країн-учасниць Європейської конвенції з прав людини, нагадала у коментарі для Радіо Свобода, екс-уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

«Винятки просто не дозволяються. Жодна країна, яка є учасником Конвенції, таких заяв не робила. Пан Лавринович таку заяву робить вже вдруге. Перша заява стосувалася пані Тимошенко, тепер стосується пана Волкова. Я гадаю, що це питання дуже серйозне: тепер треба відповідати на таке не реагування пана Лавриновича. Саме він як міністр юстиції зобов’язаний слідкувати за бездоганним виконанням рішень Європейського суду з прав людини», – зазначила Карпачова.

Міністр юстиції мав би подати у відставку після таких заяв – Швець

Заяви міністра юстиції, які йдуть урозріз із міжнародними зобов’язаннями України, не повинні залишатися без наслідків для посадовця, вважає перший заступник голови парламентського комітету з питань правової політики, депутат від «Батьківщини» Віктор Швець.

«Гадаю, якби міністр юстиції мав совість, то він мав би подати у відставку після таких заяв, тому, що держава, яка не дотримується європейських правил і процедур, буде посміховищем у Європі. Тому, гадаю, він або забагато відпочивав, або я не знаю мотивів, із яких міністр юстиції дозволяє собі такі висловлювання», – наголосив Швець.

За невиконання рішень платять з кишені платників податків – Головатий

Крім того, невиконання рішень Страсбурзького суду дорого коштує українським платникам податків, зауважив у розмові з Радіо Свобода колишній міністр юстиції Сергій Головатий.

«Це є типова українська практика – не виконувати рішення. Якщо рішення Європейського суду (з прав людини) не виконується, то держава платить пеню з кишені платників податків. Сотні громадян України потерпають від несправедливості і сваволі в Україні. Вони знаходять справедливість у Європейському суді (з прав людини), але ця держава нехтує їхніми правами, їхніми інтересами. Доки ця держава існує в такому вигляді, в такому стані, з таким якісним складом свого керівництва, картина залишатиметься сумною, і Україна сумно виглядатиме у списку порушників», – сказав Головатий.

Експерти зауважують, що Рада Європи та Парламентська асамблея Ради Європи мають повноваження вжити до України санкції за невиконання рішень Страсбурзького суду.

Тим часом урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький заявив, що Україна має намір оскаржити рішення Європейського суду з прав людини про поновлення Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України. За його словами, для подання скарги українська сторона має 3 місяці з моменту оголошення ЄСПЛ цього рішення.

Дев’ятого січня 2013 року Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну поновити Волкова на посаді судді Верховного суду України. Своїм рішенням Страсбурзький суд визнав чотири порушення статті 6 Конвенції з прав людини (право на чесне виробництво), а також порушення статті 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя). Крім того, Європейський суд з прав людини вирішив, що Україна повинна сплатити Волкову 6 тисяч євро компенсації морального збитку і 12 тисяч євро – компенсації судових витрат.

17 червня 2010 року Верховна Рада на підставі подання Вищої ради юстиції та рекомендацій Комітету з питань судочинства схвалила рішення про звільнення Волкова з посади судді Верховного суду України за порушення присяги.

Суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська, яка теж голосувала за рішення поновити Олександра Волкова, у своїй окремій думці звернула увагу, що виконати пункт про його повернення на посаду судді Верховного Суду за нині чинного законодавства буде важко, бо вже після його звільнення кількість цих суддів була твердо зафіксована на 48 особах. Таким чином, Волкова можна буде поновити тільки в разі, якщо з’явиться вакансія через відхід когось із суддів або зміниться українське законодавство.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.