Вчені впевнені, що ми у Всесвіті не одні і шукають альтернативу Землі

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 18.01.2013 15:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19557

Всесвіт являє собою не безкінечну порожнечу, він наповнений величезною кількістю зірок, а у багатьох з них є планети.

Окремі планети схожі на Землю за своїми розмірами і відстанню до зірок, навколо яких вони обертаються, а це означає, що вони можуть бути населеними.

Такі висновки вчені змогли зробити понад три роки тому, коли NASA запустило у космос телескоп Кеплер. "Місія Кеплер – не просто чергове наукове досягнення, це відкриття, яке має змінити і безперечно змінить фундаментальний світогляд людства. Кожен має відкинути релігійні та інші догми і визнати, що швидше за все, у Всесвіті ми не одні", - говорить американський фізик Волт Рідлі.

Водночас, американський астроном Наталі Баталья впевнена, що відкриття другої Землі – планети, на якій існують такі ж ідеальні умови для виникнення життя – лише питання часу. За словами науковців на часі існує принаймні чотири планети, які представить найбільший інтерес. Одна з цих потенційних "земель" – KOI 172.02, яка була відкрита у грудні минулого року. Однак, на часі, це лише гіпотези. Отримати прямі докази існування атмосфери чи води на поверхні екзопланет науковцям поки не вдалося.

"Таке відкриття докорінно змінило б наше уявлення про місці людини у Всесвіті. – говорить Баталья. – Проблема лише в тому, що Кеплер не досконалий для того, щоб винести точний вердикт про те, чи підходить чужа планета на роль другої Землі". Проте, ґрунтуючись вже на існуючих дослідженнях Кеплера, вчені сміливо висувають гіпотези про те, що невеличких планет, схожих на Землю, у Всесвіт досить багато.

За словами наукового оглядача ВВС Джейсона Палмера, згідно з грубими підрахунками, тільки в нашій галактиці планет, схожих на Землю, може бути близько 17 мільярдів. "Якщо буде доведено, що наш Всесвіт не унікальний, то стане очевидно, що й виникнення самого життя загалом не можна буде вважати унікальним явищем", - говорить один із розробників Кеплера Стів Хауелл.

Однак, щоб науковці могли давати точні свідчення з приводу того, чи придатні знайдені планети для життя, у 2018 році в космос запустять гігантський телескоп Джеймс Уебб. Як тільки цей телескоп почне свою роботу, вчені вже зможуть з великою ймовірністю говорити про те, що на тій чи інший планеті існує життя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.