Луценкові не дають можливості побачити перед операцією свою дружину і захисника

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.01.2013 12:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19570

Юрія Луценка доставили із Менської колонії на Чернігівщині до київської клініки «Оберіг». Екс-міністра внутрішніх справ України готують до операції.

Його дружина та захисник Ірина Луценко заявила Радіо Свобода, що не змогла зв’язатися із чоловіком і змушена у понеділок ще раз їхати по дозвіл до начальника Менської колонії. Але Державна пенітенціарна служба попередила, що за чинним законодавством, «відвідування засуджених чи надання побачень з ними під час перебування на лікуванні у стаціонарних умовах не передбачено».

Тюремники стверджували, що про це було роз’яснено і самому Луценкові, і його дружині.

Ірина Луценко їхала в неділю на зустріч із чоловіком до Менської колонії, однак розминулася із кортежем десь у Чернігові. Раніше Пенітенціарна служба повідомляла, що засудженого екс-міністра внутрішніх справ перевезуть до Києва в понеділок, 21 січня.

Досі зв’язатися із ним не вдалося, розповіла Ірина Луценко у коментарі Радіо Свобода. Для цього їй як захисникові потрібен дозвіл начальника колонії, якого у неділю вона не застала.

За словами Ірини Луценко, те, що етапування до клініки «Оберіг» відбудеться на день раніше, в принципі, вона очікувала.

«Це дуже подібно на Пенітенціарну службу: він перебуває під конвоєм не в колонії, а в лікарні. Для них це – додаткові заходи безпеки, і відтак вони все хочуть сконцентрувати у короткий період», – говорить депутат.

Вона сподівається, що таким чином підготовка до операції з видалення поліпів, для якої Юрія Луценка і привезли до Києва, розпочнеться раніше.

Ірину Луценко повинні допустити до чоловіка і підзахисного відповідно до процедури, а якщо не допускають, то вона може оскаржувати це у суді, радить депутат-регіонал Володимир Олійник.

«Перш за все, це установа режимна. Є відповідні умови, за яких надається короткотермінове або довготермінове побачення, – зазначає він. – І це правило – єдине для всіх. Там нема поняття виключення для депутатів».

Лікувати Луценка змушує Європейський суд – адвокат

Відправити Юрія Луценка на операцію – вимога Європейського суду з прав людини, наголошує один із адвокатів екс-міністра Олексій Баганець. За його словами, після того, як колишнього міністра внутрішніх справ відмовились госпіталізувати, захисники Луценка звернулись до суду з вимогою зобов’язати державу Україну надати медичну допомогу засудженому. На думку адвокатів, ненадання допомоги може мати непоправні наслідки.

«Луценкові запропонували вибрати будь-яку клініку в Україні, де він міг би прооперуватися і усунути хворобу, яку йому діагностували», – зауважує Баганець.

Екс-керівник МВС відбуває покарання у Менській колонії на Чернігівщині з кінця серпня 2012 року за звинуваченням у скоєнні посадових злочинів. Загалом за ґратами колишній головний міліціонер опинився понад два роки тому.

3 грудня минулого року Луценка перевезли з Менської колонії до Чернігівської обласної лікарні на обстеження, де у нього виявили поліп і рекомендували хірургічне втручання. Раніше у Юрія Луценка діагностували цукровий діабет, вірусний гепатит та цироз печінки. Адвокати екс-міністра подавали клопотання до суду, посилаючись на затверджений Державним комітетом відбування покарань та Міністерством охорони здоров’я перелік захворювань, які є підставою для звернення про дострокове звільнення. Але суд не погодився із висновками захисників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.