Перспектива. Експерт прогнозує Україні три сценарії: польський, чехословацький або югославський

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 21.01.2013 14:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19573

Після падіння режиму Віктора Януковича доля України залежатиме від внутрішньополітичного консенсусу та домовленостей між елітами і олігархами.

Про це у своїй колонці на The World Affairs пише професор політології Ратгерського університету Олександр Мотиль.

«Олігархи, військові, міліція та служба безпеки переживе розпад (режиму Януковича – Ред.) недоторканими, навіть якщо падіння режиму супроводжуватиметься соціальними потрясіннями і масовим насильством. Українські магнати залишаться казково багатими і впливовими, незалежно від того, що вони приховують у своїх маєтках або в своїх віллах на Заході. Їх основними інтересами будуть, як завжди, захист свого майна та привілеїв, що означає стабільність і безпеку. Хоча султанізм запропонував деякі заходи для забезпечення цього, крах султанізму і подальший період неприємностей в Україні, швидше за все спонукатимуть олігархів прагнути більше пов’язати Україну зі світовою економікою в цілому і з Заходом, зокрема, в якості єдиного надійного гаранта безпеки», - пише Мотиль.

За словами експерта, вибір, що стоїтиме перед майбутніми демократичними елітами в Україні буде відображати вибір Польщі і Чехословаччини більше, ніж двадцять років тому.

«Після Януковича Україна залишиться об’єднаною як Польща, якщо її цивільно-політичні інститути, олігархи та лідери зможуть домовитися про деякий ступінь федералізації і децентралізації, що дозволить україномовним та російськомовним громадянам, використовувати українську як мову міжнаціонального спілкування і користуватися мовним вибором на інших рівнях соціальної взаємодії.

Після Януковича Україна йтиме шляхом Чехословаччини, якщо такого консенсусу так і не досягнуть. Скоріш за все польський сценарій візьме верх. Підтримка режимом Януковича російського переважання може апелювати до непохитних російськомовних громадян, але через кілька років вона скоріш за все буде дискредитована, так само як і режим, який її породив. За умови, якщо демократи після Януковича не вдаватимуться до мовного «максималізму», з великою ймовірністю можна передбачати, що Україна виживе недоторканою, і буде укладено «соціальний договір» між сходом і заходом, особливо, якщо його заохочуватимуть олігархи, як вони це часто роблять», - зазначає аналітик.

Між тим, на думку Мотиля, більш суттєвою небезпекою для України після Януковича буде Росія Владіміра Путіна.

«Ймовірність того, що занепадаюча квазіфашистська нафтова держава, така як Росія, стане сильною і стабільною є дуже малою. Путін в облозі майже напевно не обере демократію в якості засобу зберегти себе і свій режим. Замість цього Путін закрутить гвинти і посилить неоімперську риторику, ймовірно сподіваючись на «швидку маленьку війну», яка могла б забезпечити його розхитаний режим новим стимулом.

Чи переживе Україна можливе військове вторгнення? Вона може піти шляхом Югославії, а нестабільність після цього сприятиме загибелі Росії. Втім демократам часів після Януковича та олігархам може вдатися виростити патріотизм та організувати масову мобілізацію на захист «батьківщини». Зважаючи на небезпечну природу путінської держави наслідком легко може стати патова ситуація, яка буде рівноцінна перемозі України. Природно, що поразка буде означати втрату Україною Криму та деяких південно-східних територій на користь Росії. Це може бути боляче, але також може консолідувати консенсус навколо прориву в незалежній Україні», - додає він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.