ЄС повинен найшвидше роз’яснити свою позицію щодо України

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 24.01.2013 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19609

Якщо ЄС хоче уникнути подальшого загострення відносин з Україною, він повинен якомога швидше пояснити свою позицію щодо східного сусіда.

Про це йдеться в статті Financial Times.

«Циніки сказали б, що Україна на багато років припаркувалась на перехресті не зробивши вирішального повороту на захід чи на схід. Змінилось тільки те, що сьогодні Київ зіткнувся з реальним вибором між двома конкретними та взаємовиключними пропозиціями. Україна за Януковича намагалась продовжувати вже тривалу практику гри на кожній стороні проти іншої. Але зараз їй все важче балансувати», - пише видання.

Крім того, як зазначає Financial Times, критичною для України зараз є ситуація навколо переговорів з МВФ.

«Без зниження ціни на газ Україні однозначно знадобиться новий кредит від Міжнародного Валютного фонду. Але тут є свої небезпеки. МВФ тисне на Україну, щоб та підвищила ціни на газ для домогосподарств до ринкових рівнів. У минулу п’ятницю прем’єр-міністр Микола Азаров вперше заявив, що Київ готовий до підвищення цін, хоча і більше для заможних громадян і «не суттєво» для тих, хто має низькі доходи. Це, однак, було б вкрай непопулярним заходом. Таким чином, уряду потрібні будуть заходи, які додадуть йому підтримки, щоб компенсувати зростання цін на газ. Ними може стати прогрес щодо угоди про асоціацію з ЄС, який наблизить країну до безвізового режиму з ЄС, якого, як свідчать опитування дуже прагнуть українці», - йдеться в статті.

«Деякі політики ЄС незважаючи на особисті почуття до Тимошенко, стверджують, що відносини зі стратегічно важливим партнером не повинні бути заручником долі однієї людини. На їх думку, ЄС повинен прагнути остаточно укласти угоду про асоціацію, а потім вже використовувати її як важіль для просування демократичних та структурних реформ.

Однією з можливостей є таки просунутись вперед і підписати угоду. Це може дати Україні і її громадянам відчуття прогресу. Це також може дати Україні час спокійно знайти спосіб звільнити Тимошенко або зменшити її строк не втрачаючи обличчя, що, здається, важливо для Януковича. Але для того, щоб угода повністю вступила в силу, її повинні ратифікувати 27 держав ЄС і Європейський парламент, що є малоймовірним допоки Тимошенко залишається у в’язниці.

Все це робить останні звинувачення проти екс-прем’єра незрозумілими. Одним з можливих пояснень є те, що Київ намагається очорнити її репутацію напередодні потенційно критичного рішення Європейського суду з прав людини щодо її засудження у 2011 році. Або це може бути іншою тактикою для ведення торгів.

В будь-якому випадку, якщо ЄС хоче уникнути подальшого загострення ситуації, він повинен досить швидко роз’яснити свою позицію по відношенню до України», - додає Financial Times.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.